Raamdecoratie voor grote glaspartijen: hier hou je rekening mee

Een ruimte met grote glaspartijen heeft altijd een streepje voor, want die brengen enorm veel natuurlijk licht binnen. Maar zo’n reuzen praktisch én mooi aankleden? Dat is een ander paar mouwen. Je moet namelijk goed rekening houden met een aantal variabelen om de juiste raamdecoratie te vinden. En dat zijn de volgende. (In samenwerking met Heytens)

Rolgordijn Howland grijs (Heytens). Glasgordijn Velluto Vison (Heytens). Tapijt (Floorline), vloerlamp (Woood), salontafels Elton Coffee tables (Lifestyle), poster (Paper Collective).

Raamdecoratie voor elk moment

Grote raampartijen zijn een trend die in veel moderne nieuwbouwwoningen terug te vinden zijn; gevelbreed, verdiepingshoog, met schuifraam of gewoon vast. Ze brengen veel warmte naar binnen tijdens lente, zomer en herfst, maar verliezen ook veel warmte in hartje winter. Overdag zorgen ze voor veel lichtinval, maar van zodra het donker wordt, kijk je niet alleen op een spiegel maar kan de hele buurt mee genieten van je reilen en zeilen. Kortom, grote ramen kunnen raamdecoratie goed gebruiken om in te spelen op het ritme van de seizoenen en het verschil tussen dag en nacht te overbruggen. Schenk dus voldoende aandacht aan het volledige plaatje, van een vroege ochtend in januari tot ’s avonds laat in december. Wij helpen je hierbij.

Rolgordijn Howland grijs (Heytens). Glasgordijn Velluto Vison (Heytens). Wandlamp (Lucide), hanglamp – boven eettafel (BePureHome), eettafel (PMP Furniture), eetkamerstoel (Kave Home). Hanglampen – verspreid, drankenkast (privébezit).

Rolgordijn Howland grijs (Heytens). Glasgordijn Velluto Vison (Heytens).

Op het ritme van de seizoenen

Glas plus zon staat gelijk aan warmte! Handig dus om van je raamdecoratie een temperatuurregelaar te maken. Tijdens warme zomermaanden heb je nood aan verduistering om binnen de koelte te bewaren, terwijl je tijdens de herfst en lente net zoveel mogelijk van die extra warmte wilt binnenlaten. Flexibele raamdecoratie die je volledig kunt openen en sluiten, komt dan goed van pas.

Dag en nacht verschil

Grote kale raampartijen creëren een visbokaal-effect. En met glurende buren langs de voorzijde, zijkant of achterkant van je huis, voel je je al gauw kwetsbaar in je eigen huis. Gordijnen to the rescue! Een dun glas- of rolgordijn dat licht filtert, doet overdag het werk, maar zodra het licht aangaat, verdwijnt opnieuw de privacy. Zorg dat daar waar inkijk mogelijk is, dikkere overgordijnen hangen. Die bezorgen je meer geslotenheid én sfeer. Gordijnen hebben een grote gezelligheidsfactor en transformeren ’s avonds een strakke, moderne ruimte met veel glas in een warm nest, want het laatste wat je wil is cocoonen in een spiegelpaleis, toch?

Glasgordijn linnen mint (Heytens). Tapijt (Zuiver), kruk (Woood). Werkbank (privébezit).
Rolgordijn Howland grijs (Heytens). Glasgordijn Velluto Vison (Heytens). Glasgordijn linnen mint (Heytens). Hanglamp (BePureHome), eettafel (PMP Furniture), eetkamerstoel (Kave Home), kruk (Woood), zitbank (Lifestyle).

Zo doen wij het: raamdecoratie in vtwonen-stijl

Je hoeft niet eenzelfde stijl in raamdecoratie door te trekken naar de volledige woning. Bekijk daarentegen waarmee een raam het meeste gebaad is. Wil je de vtwonen-stijl in huis halen, dan mag het allemaal wat losser, met verschillende materialen en structuren, en overgordijnen mogen gerust op de grond hangen! In ‘Een frisse start met vtwonen’ was de halfopen bebouwing van Simon en Stéphanie gezegend met prachtig hoog reikende raampartijen, maar de buren konden makkelijk bij hen binnengluren. De stylisten kozen voor de lichtdoorlatende Howland rolgordijnen van Heytens om inkijk te vermijden langs de zijkant van de woning. De dikke Velluto Vison glasgordijnen van Heytens met velvetstructuur kunnen Simon en Stéphanie ’s avonds dichttrekken en creëren een fijn omsloten gevoel. Aan de achterzijde van het huis kozen de stylisten voor dunnere, linnen glasgordijnen van Heytens in muntkleur. Daar is inkijk minder van belang, maar zijn gordijnen perfect om de scherpste zon en warmte buiten te houden. Wanneer ze veel warmte willen opvangen of het raam willen openschuiven, trekken ze die gewoon aan de kant.

Over Heytens

Raamdecoratie van Heytens is de ideale manier om je huis op een praktische én stijlvolle manier af te werken. Een team van ervaren consulenten staat voor je klaar om naar al je decoratie- of verduisteringswensen te luisteren. Samen gaan jullie in de brede waaier van tijdloze collecties en decoratieve accessoires op zoek naar een oplossing op maat.

Bron: in samenwerking met Heytens | Hoofd styling Marjan Godrie, Styling Ozanne en Guillemine Mertens | Fotografie Jonah Samyn | Uit: ‘Een frisse start met vtwonen’, seizoen 3, aflevering 7

nog meer: TV