Wanneer snoeien?

beeld vtwonen Beeld

Snoeien lijkt heel moeilijk. Iedere tuinier snoeide wel eens te vroeg, te laat, te diep, te veel of te weinig. Snoeien doet groeien, maar wanneer snoeien we een heester in de tuin?

Lees verder onder de advertentie

Kijk voor je gaat snoeien naar de functie van de struik. Elke heester is in een bepaald seizoen op zijn mooist. Je kiest voor de bloem, bes, blad, herfstkleur, mooie vorm of mooie bast. Dit bepaalt hoe en wanneer snoeien het beste is. Snoei je een besheester bijvoorbeeld meteen na de bloei dan komen er dat jaar geen bessen aan.

Op zoek naar een overzicht van wat wanneer snoeien per maand? Kijk dan in onze snoeikalender.

Voorjaarsbloeiers snoeien

Aan de plant kun je zien wanneer hij bloeit, maar wanneer snoeien we voorjaarsbloeiers? Zie je in de winter bloemknoppen aan de takken, dan heb je te maken met een heester die vóór de zomer bloeit. Snoeien doe je ná de bloei. Knip bij deze heesters elk jaar wat oude takken (1/3 van het aantal takken) laag bij de grond weg. Op deze manier verjong je de struik, en blijft hij goed bloeien. Bijvoorbeeld deze heesters snoei je zo:

Lees verder onder de advertentie

Zomer– en najaarsbloeiers?

Heesters waar in de winter uitgebloeide bloemen aan zitten, hebben in (na)zomer gebloeid. Ze maken nieuwe bloemknoppen in het voorjaar, op jonge takken. Snoei deze heesters in het voorjaar. Deze heesters knip je vrij laag boven de grond terug. Ze bloeien in de op de jonge scheuten. Voorbeelden:

Lees verder onder de advertentie

Grote heesters snoeien

Prachtig zijn de langzaam groeiende heesters die op oude takken bloeien. Vaak krijgen ze een karakteristieke vorm als ze groter groeien. Snoei hier weinig in. Knip alleen de takken die beschadigd zijn, langs elkaar schuren of echt in de weg zitten. Snoei ze net boven een ‘binnenoog’ als je wilt dat ze compact blijven. De groei zal dan naar het midden van de struik gaan. Knip je net boven een ‘buitenoog’ dan groeit de tak naar buiten, en wordt de heester breder.

Besheesters snoeien

Besheesters dragen in het najaar bessen. Ze bloeien meestal onopvallend in het voorjaar. Ook in de zomer vallen ze niet op, je vergeet vaak dat ze in het najaar zo mooi zijn. Wanneer snoeien we deze? Knip bij deze heesters in het najaar enkele oude takken laag boven de grond weg. Uit het hart van de struik groeien in het volgende voorjaar nieuwe scheuten, laat deze doorgroeien. Dit zijn de toekomstige besdragende takken.

Lees verder onder de advertentie

Wanneer snoeien voor mooi blad

Sommige heesters wil je in de tuin voor het mooie blad. Donkerrood , goudgeel of zilverwit blad geeft een tuin vaak net iets extra. Bij deze heesters snoei je om veel jonge scheuten te krijgen, deze hebben de meeste kleur. Knip elk voorjaar enkele oude takken tot vlak boven de grond weg. Zo heb je elk jaar een struik met wat oude takken voor de hoogte en jonge scheuten met een felle kleur.

Lees verder onder de advertentie

Voor echt grote projecten in de tuin is het handig om een container te huren. Zo ben je in één klap al je tuinafval kwijt!

Direct online snoeigereedschap bestellen? Ga naar de grootste tuinwinkel op vtwonen.be.