Chinees klokje (Spectabilis)

beeld vtwonen Beeld

Er zijn verschillende soorten Chinese klokjes, waarvan de soort ‘Spectabilis’ prachtig goudgeel bloeit met grote bloemen.

Lees verder onder de advertentie

Eigenschappen Forsythia

Het Chinese klokje Forsythia x intermedia ‘Spectabilis’ wordt een grote bossige, opgaande struik tot 3 meter hoog en bloeit prachtig goudgeel. De bloemen zijn vrij groot. Dit is de meest voorkomende Forsythia. Met zijn rijke bloei luidt hij het voorjaar uitbundig in.

Wanneer bloeit de Forsythia?

Als de Forsythia bloeit, is de winter vaak nog niet eens voorbij. Deze heester staat bekend om zijn vroege bloei, vanaf half februari is het mogelijk dat hij al met zijn kleine heldergele klokjes verschijnt. En zelfs een paar weken voor de bloei kunt u takken afknippen die binnenshuis de lente nog eerder aankondigen. Het is een fors uitgroeiende struik die het alleenstaand mooi doet, maar in een ruimere tuin kan hij ook in een groep geplant worden met een gele bloemenzee als gevolg. Ze bloeien meestal in maart of april, eigenlijk nog voor de bladontwikkeling en met massa’s gele (in diverse tinten) klokvormige bloempjes. Er zijn diverse soorten die zowel uit Europa als China, Japan en Korea kunnen stammen.

Hoogte van de Forsythia

Forsythia is genoemd naar de Engelse tuinbouwkundige William Forsyth. Hij legde in de 18e eeuw de eerste Engelse rotstuin aan en in die periode werden enkele soorten Forsythia ingevoerd in Engeland. De hybridesoort Forsythia x intermedia is een kruising tussen de soorten F. suspensa en F. viridissima. De struik groeit met opgaande takken en twijgen die tot 3 meter hoog kunnen worden. Hij kan ook worden toegepast als haagplant of langs een muur of schutting geleid worden. De bloemen zijn geel en zitten met twee of drie bij elkaar. Uit deze soort zijn ook weer veel, prachtig bloeiende kweekvormen voortgekomen.

Lees verder onder de advertentie

Hoe moet ik Forsythia verzorgen?

Forsythia’s groeien graag op een zonnige plek en in goed doorlatende grond, waaraan verder weinig eisen worden gesteld. Als hij niet gesnoeid wordt, krijgt hij telkens minder bloemen en meer blad dat in de herfst rood en geel kan kleuren.

Hoe moet ik Forsythia snoeien?

Voor een uitbundige bloei in het voorjaar kun je hem het best de Forsythia snoeien als de bloemen verdorren. De uitgebloeide takken kun je tot een paar centimeter boven de grond afknippen. De jonge takken die overblijven zullen het volgende jaar gaan bloeien.

Forsythia bemesten

Als de bloei begint in het voorjaar kun je een goede basisbemesting geven. Bij aanhoudende droogte stelt de plant extra water op prijs.

Lees verder onder de advertentie

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Forsythia 'Spectabilis'

Cult

'Spectabilis'

Familie

Chinees klokje

Latijnse familie

intermedia (x)

Onderhoud

Verzorging

Geen bijzondere zorg nodig.

Snoeien

Na de bloei snoeien.

Bemesting

In het voorjaar een goede basisbemesting geven.

Winterhard

uitstekend

Bodem

iedere goed gedraineerde tuingro

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot lichte schaduw

Lees verder onder de advertentie

Hoogte

Minimaal

275

Maximaal

275

Beschrijving

2,75 meter

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

goudgeel

Bloeitijd

Begin

Januari

Eind

April

Lees verder onder de advertentie