Gelderse roos (Viburnum opulus)

beeld vtwonen Beeld

Viburnum opulus, de Gelderse roos, behoort tot het plantengeslacht Viburnum dat wel sneeuwbal wordt genoemd.

Lees verder onder de advertentie

Het geslacht Viburnum

Het bestaat uit ongeveer 150 soorten heesters en kleine bomen die allemaal een hoge sierwaarde hebben. Er zitten zowel bladverliezende als groenblijvende soorten bij. Ze bloeien meestal wit met grote aantallen bloempjes in schermen die vaak een halve bolvorm aannemen. Vandaar de naam sneeuwbal.

Wat zijn eigenschappen van de Viburnum opulus?

De Viburnum opulus kan vrij snel veel plaats innemen. De Gelderse roos is een prachtige heester die in alle seizoenen interessant is en onderdak en voedsel biedt voor vogels. In het voorjaar verschijnen de diepgroene bladeren die drie- en vijflobbig gevormd zijn zoals bij de esdoorn. De Gelderse roos krijgt mooie roomwitte bloemen in mei-juni.

Wat voor een bessen heeft de Viburnum opulus?

In het najaar krijgen de meeste varianten vuurrode bessen en verkleuren de bladeren soms tot bordeauxrood. Gedurende de winter verschrompelen de vruchten als ze nog niet opgegeten zijn door vogels. De Gelderse roos is in Nederland een inheemse heester en kan in de natuur worden aangetroffen in vochtige gebieden.

Lees verder onder de advertentie

Wat voor een grond heeft de Viburnum opulus nodig?

Vrijwel alle soorten van de Viburnum opulus groeien goed in de zon en lichte schaduw en ze houden van iets zure, humusrijke, voedzame grond. Geef Viburnum in droge tijden water.

Moet ik de Viburnum opulus snoeien?

Snoeien is niet nodig, maar na de bloei kun je hem terugknippen om de vorm in stand te houden. Na een strenge winter kun je de struik controleren op doodgevroren takken, die je in het voorjaar kunt wegknippen. Als de bloemen wegblijven, is verjongingssnoei nodig. De Gelderse roos is onderhoudsarm. Hij groeit het beste op zeer humusrijke grond. De Gelderse roos kan in het voorjaar gesnoeid worden wanneer hij tevens goed bemest dient te worden.

Hoe moet ik ziekten bij de Viburnum opulus bestrijden?

Deze plant wordt soms geplaagd door (zwarte) bladluizen. De struik heeft hier geen last van maar het aangezicht is niet altijd even fraai. Zie voor bestrijding het boekje Verzorgen in detail. Daarnaast is er meer informatie over het bestrijden van ziekten en plagen te vinden op de site. Ook kunnen deze heesters last hebben van de larven van het sneeuwbalhaantje, een kevertje die het blad opvreten. Gebruik ter bestrijding een milieuvriendelijk middel op basis van pyrethrum of een insecticide gebaseerd op deltamethrin.

Lees verder onder de advertentie

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Viburnum opulus

Familie

Gelderse roos

Latijnse familie

opulus

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Eventueel enige vormsnoei in het voorjaar.

Bemesting

Bemest flink met humusrijke mest.

Winterhard

zeer goed

Bodem

het best op zeer humusrijke gron

Vochtigheid

licht vochtig tot vochtig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

bij voorkeur in de zon voor zoveel mogelijk bessen in de herfst

Lees verder onder de advertentie

Hoogte

Maximaal

300

Beschrijving

tot maximaal 3 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni

Lees verder onder de advertentie