Landelijke tuin

Het creëren van een landelijke tuin hoeft niet lastig te zijn, maar je dient wel rekening te houden met een aantal elementen. Water is erg belangrijk in een landelijke tuin, net als veel groen en bestrating.

landelijke-tuin2_420

m1nyhkrqmsk6

m1nyhkrqmsk6

Granibiels oud-utrecht

Landelijke tuin inrichten

Doorkijkjes zijn erg herkenbaar voor de landelijke tuin, net als meerdere zitjes, veel waterpartijen, een gazon en schapenhekjes.

Vijver

Een vijver past heel goed in een landelijke tuin, kies bijvoorbeeld voor een lange, rechte vijver in de as van de tuin. Zuurstofplanten passen goed bij een vijver in een landelijke tuin, moerasplanten daarentegen kom je hier weer niet zo snel tegen. De vijver in de landelijke tuin trekt ook dieren aan zoals kikkers.

Beplanting

Een boog met klimrozen en andere klimplanten, zoals clematis is goed op zijn plek in de landelijke tuin. Naast klimplanten zijn ook vaste planten belangrijk, omdat deze elk jaar terugkomen en toenemen in grootte. Voorbeelden van planten die ook goed passen bij een landelijke tuin zijn de lupine, akelei, hosta, sierui en heesters zoals sering, vlinderstruik en hortensia’s. Smeerwortel is een geneeskrachtig kruid die de meeste mensen als onkruid beschouwen, maar die toch ook past in de landelijke tuin. Het knippen van planten en in vorm snoeien in bijvoorbeeld bollen en pilaren past juist niet goed bij een landelijke tuin.

Bestrating

De bestrating bepaalt voor een groot deel de landelijke sfeer van een tuin. Om deze sfeer goed tot zijn recht te laten komen, kun je kiezen voor een romantische gemetselde muur. Het aanleggen hiervan kan vrij veel werk zijn, maar om het jezelf gemakkelijker te maken kun je ook kiezen voor een strakkere soort stenen zoals Linia Palissade of Granibiels, die in verschillende kleuren verkrijgbaar is.

Mocht je ervoor kiezen om een strakkere muur neer te zetten, dan kun je de bestrating van paden weer landelijker maken door bakstenen te gebruiken met een landelijke sfeer, zoals: Oud Amsterdam, Oud Utrecht, Oud Rotterdam, Oud Breda, Oud Abcoude, Oud Maarssen, Oud Reeuwijk, Oud Loosdrecht, Oud Vinkeveen of Oud Maastricht. Het voordeel van deze stenen is dat ze massief gekleurd zijn en dat ze door de jaren heen door slijtage er mooier uit gaan zien. Daarnaast zijn de stenen duurzaam, omdat ze worden gemaakt van gebakken klei en geproduceerd worden in eigen land.

Je kunt er ook voor kiezen om een pad van tegels aan te leggen met een randje klinkers. Of leg een slingerpaadje aan door de tuin. Daarnaast is grind herkenbaar voor een landelijke tuin.

Producten in de landelijke tuin: Vogelkooi, kussen met wit en bruine strepen, bruine kussen: Sissy Boy Homeland; schommelstoel, broodplank, mand: HK Living; kussens op stoelen, theepot en theeglazen, grijze lantaarn, gevlochten mand blauw en overige beplanting: Intratuin.

Bron: In samenwerking met: Excluton (sierbestrating), De Tuinen van Appeltern (locatie), Groencentrum De Vlieren (extra beplanting), Intratuin (extra beplanting), Inès Beeftink (tuinstyling)

nog meer: tuinieren