Voorkeurskleuren
Ik vroeg me af of de kleur van iedere hortensia te beïnvloeden is met toevoegingen aan de grondsamenstelling. Of er dus eigenlijk wel echt verschillende kleuren bestaan.
Het antwoord van Cor: "Elke hortensia heeft een voorkeurskleur en onder neutrale omstandigheden (pH 5.5 – 6.5) en zonder te veel aluminium in de bodem, neemt de hortensia zijn 'eigen' kleur aan. Meer kalk zorgt voor een roodverschuiving, zuurder en met aluminiumsulfaat zorgt voor een verschuiving naar blauw. Licht wordt echter nooit donker. Lichtroze kan dus lichtblauw worden, maar nooit donkerblauw. En dan veranderen ook nog niet alle cultivars even makkelijk van kleur."
Mijn hortensia, altijd al redelijk donkerroze, blijkt geprofiteerd te hebben van de extra kalkgift die ik aan de naburige lavendelplanten heb gegeven…
Roestwater?
En dan ontzenuwt Cor van Gelderen nog even het gebruik om spijkers en ander oud ijzer bij hortensia's te gooien of daar een roestwatertje van te maken in een emmer. "Hardnekkig broodjeaapverhaal, werkt niet. Gewoon in september wat aluin, Pokon hortensiablauw of bij de Boerenbond aluminiumsulfaat halen in een grote verpakking en met je tuinvrienden delen."
Op de website van Hydrangeakwekerij staat meer informatie en lees ook het artikel over hortensia kleuren
Met dank aan Cor voor de beknopte heldere uitleg!
Bron: Tekst Cora Westerink | Fotografie Cora Westerink