Winterklaar maken van de tuin
Om in het voorjaar te kunnen genieten van een mooie tuin is een goede voorbereiding nodig. En die begint al in november met het winterklaar maken van de tuin. Dit winterklaar maken kost niet veel tijd, maar het is toch handig om op tijd te beginnen en de werkzaamheden te verdelen over meerdere dagen. Door de tuinklussen op te delen houd je het werken in de tuin leuk.
Is er vorst voorspeld? Leg alvast een vliesdoek, noppenfolie en kranten klaar, zodat je meteen sommige bomen en planten inpakken kunt. Steek de graskanten nog eens recht af zodat het gazon strak de winter in gaat en maak een koele, vorstvrije ruimte zodat je planten in pot snel binnen zet wanneer het gaat vriezen. Wil je ook als het kouder wordt van de tuin kunnen genieten? Creëer dan een vuurplaats voor een vuurkorf of barbecue.
Fruitbomen planten
Fan van fruit uit eigen tuin? Plant een fruitboom – november tot maart is de beste tijd om dit te doen -, geef je op voor een cursus fruitbomen snoeien en bekijk de video fruitboom snoeien om hier alles over te leren. Voor het snoeien van die fruitboom zijn tuinhandschoenen die snoeischaarbestendig fijn. Goed moment om die nu in huis te halen. Een aantal andere tips zijn:
Installeer een drainagesysteem als het regenwater niet snel genoeg wordt afgevoerd.
Maak de dakgoten schoon.
Check of er genoeg verlichting aanwezig is, dus kun je genoeg zien in het donker of niet? Ook is het belangrijk of het duurzaam en energiezuinig is.
Maak daarnaast de verlichting schoon. Schakel bij het schoonmaken voor de zekerheid de elektriciteit uit.
Plaats de komende maanden een tuinhuis of berging; de herfst en winter zijn hier de beste perioden voor.
Hulp nodig in de tuin? Schakel vakmensen in
Een beetje extra hulp bij het onderhouden van de tuin kan op zijn tijd geen kwaad. Voor de grotere tuinveranderingen schakel je een hovenier in. Een elektricien helpt je bij de aanleg van elektriciteit richting een eventueel tuinhuis. Met dit lichtplan heb jij in vijf stappen een sfeervolle tuin, zodat dat jij niet meer in het donker zit in de wintermaanden. Steek je graag de handen uit de mouwen? Buitenlampen op 12 volt installeer je eenvoudig zelf.
Planten, stekken en bloemenbollen in november
Nu de voorbereiding voor de tuin helemaal klaar is, begin je met het planten en stekken. Beplant bakken en potten met bloeiende en wintergroene planten. Deze zorgen ook voor gezelligheid tijdens de wintermaanden. Plant een haag van bijvoorbeeld bessen, bramen en/of frambozen. Zo'n haag is niet alleen fijn voor jou, maar ook nog eens lekker voor de vogels. Wist je dat je tussen september en december het beste bloemenbollen kunt planten? Gauw de tuin in dus!
Nog meer genieten van de vaste planten? Begin dan met stekken. Wortelstekken is een eenvoudige methode om dit te doen. Doe dit bijvoorbeeld bij de oosterse papaver, waarvan de wortels de winter overleven.
Aan de slag in de moestuin
Het lijkt vaak ingewikkelder dan dat het is: een moestuin. Maak bijvoorbeeld van de voortuin een minimoestuin met verhoogde bedden voor groenten en kruiden. Spit vrijgekomen bedden in de moestuin om en voeg compost toe voor een goede grondstructuur. En daarna: planten maar. Check hier wat je nog kunt planten in deze periode van het jaar. Knoflook is bijvoorbeeld een goede optie.
Heb je een moestuin? Oogst dan alles voordat de winter echt begint. Oogst bijvoorbeeld de spruiten op tijd, wanneer de blaadjes strak zitten. Als de blaadjes losser komen te zitten, zal je de spruiten minder goed kunnen koken. Om planten overeind te houden plaats je er stokken bij. Ook kun je de laatste bieten en wortelen oogsten. Bewaar ze daarna in vochtig zand, zo blijven ze langer goed.
Tuin verzorgen in november
Nu is het tijd voor het verzorgen van de tuin. Deze tips helpen je op weg:
Lucht geregeld de ruimte waar kuipplanten overwinteren en houd een temperatuur aan tussen de 2 en 10 graden Celsius.
Geef planten in potten en bakken geregeld water om te zorgen dat de grond niet helemaal uitdroogt.
Strooi bij de bollen die in de grond blijven wat organische siertuinmest.
Haal plantensteunen die geen nut meer hebben uit de border, potten en bakken.
Haal verdroogde vruchten van de fruitbomen en het leifruit om verspreiding van ziekte te voorkomen.
Onderhouden
Met deze stappen onderhoud je de tuin goed:
Blijf onkruid wieden.
Zet tuinmeubelen schoon en droog in de berging. Voorzie scharnierende delen van wat olie.
Check een eventuele appelvoorraad en verwijder aangetaste vruchten.
Verhuis de tuinslang met of zonder haspel naar de berging.
Een schone vijver is het halve werk
Heb je een vijver in de tuin? Ook deze heeft onderhoud nodig. Kijk de vijver na op een eventueel lek en repareer het bij vorstvrij weer. Zorg daarnaast ook dat de vijver vrij blijft van bladeren.