5 tips om je tuin herfstklaar te maken

Gisteren is de herfst officieel begonnen! Daarmee kun je nog meer genieten van je tuin, want die moet voorbereid worden op het seizoen. Wij geven je 5 handige tips om jouw tuin herfstklaar te maken.
wh0yhqlq1t67

Zorg extra goed voor je gazon

Je gazon krijgt het in de herfst zwaar te verduren door de regen en de kou. Daarom kan je gazon wel wat extra aandacht gebruiken. Houd je gazon zo veel mogelijk bladvrij en geef eind oktober een laatste maaibeurt. Kijk er wel voor uit dat je het gras niet te kort maait! Iets langer gras zorgt er namelijk voor dat onkruid en mos worden geweerd omdat het gras het zonlicht opneemt. Tot slot strooi je wat graszaad in de kale plekken zodat die weer opgevuld worden.

Verplaats planten, plant bloeiers

Door de regelmatige neerslag is de grond goed vochtig tijdens de herfst. Omdat het in de herfst vaak nog niet koud is, is dit seizoen geschikt voor het planten van nieuwe bloembollen voor het voorjaar. Doe dit wel uiterlijk in oktober! Als je de bloembollen namelijk in dit jaargetijde in de grond zet, kunnen ze aansterken voordat de winter komt.

Moestuin

Als je een liefhebber bent van groente uit eigen tuin, dan is de herfst het ideale seizoen! Andijvie, winterpeen, spinazie en veldsla kun je nu prima verbouwen. Wat je ook goed kunt zaaien is tuinkers.

Voor de vogels

Om vogels alvast te laten wennen aan hun nieuwe winterverblijf, kun je nu al een vogelhuisje ophangen. Zorg er dan wel voor dat het vogelhuisje niet te warm of te koud is (de minimale houtdikte is 1,5 centimeter). Hang het vogelhuisje zo op dat de opening richting het noordoosten of zuidoosten hangt, zodat de vogels geen last hebben van de zon of regen.

Zorg voor kleur en sfeer

Pompoenen en kalebassen doen het goed als sierfruit. Leg ze bijvoorbeeld neer in een leuk hoekje of op je tuintafel. En om nieuwe knoppen nog een kans te geven om nog even te bloeien, kun je de droge bloemen uit de uitgebloeide planten knippen. Van die droge bloemen kun je dan weer een droogboeket maken, wat weer leuk staat om op te hangen aan een schutting of muur.

Bron: Intratuin

nog meer: tuinieren