Tuinieren in de winter: mag je snoeien met vorst?
Trek je dikke tuinhandschoenen maar aan, want snoeien in de winter is minder gek dan het klinkt. Voor sommige bomen en planten is het juist goed. Snoeien met vorst kun je daarentegen beter niet doen. Waarom dat zo is, lees je hier.
Snoeikalender
Het vroege voorjaar is meestal dé periode waarin we volop snoeien. Ook in de zomer is er genoeg te doen in de tuin, maar in de winter houden de meesten een snoeistop. We houden ons vooral bezig met het beschermen of naar binnen halen van vorstgevoelige planten en het voeren van de vogels. Maar berg die snoeischaar nog niet op in een hoekje van de schuur, want ook in de winter komt hij van pas. Op deze snoeikalender zie je namelijk dat je bomen heel goed in de winter kunt snoeien.
Bomen snoeien in de winter
Een voorbeeld is het knotten van wilgen. Doordat de bomen kaal zijn, zie je de vorm beter. Hierdoor kun je makkelijker bepalen welke takken je snoeit. Bovendien is de winter de beste periode om bomen een verjongingsbeurt te geven zodat ze in het voorjaar weer kunnen groeien en bloeien. Lees in dit artikel alles over bomen snoeien.
Niet snoeien met vorst
Maar let op: je kunt beter niet snoeien als het vriest. De vorst kan namelijk schade toebrengen aan de snoeiwonden. Wil je gaan snoeien in de winter, kijk dan eerst goed naar het weer. Wordt er binnen drie dagen vorst verwacht? Stel het snoeien dan uit.
Ook bij andere struiken en planten, zoals de hortensia, kun je beter wachten met snoeien tot ruim na de winter. De vroeg uitlopende bladknoppen kunnen anders door de late nachtvorst beschadigen.
Nog 3 redenen om niet te snoeien wanneer het vriest:
- Snoeien met vorst is slecht voor het gereedschap. Het buitenste deel van de boom kan bevroren zijn als het een tijdje vriest en knippen in bevroren takken is niet goed voor je snoeischaar.
- De gevoelige snoeiwonden kunnen niet goed helen als het vriest. Later kunnen schimmels zich gaan nestelen in deze slecht geheelde wonden.
- Tijdens het snoeien met vorst kun je het gazon en andere bodembedekkers (onbewust) kapot trappen. Dit zie je in het voorjaar terug aan kale plekken.
Nachtvorst in het voorjaar
In de winter snoeien mag dus, tenzij het gaat vriezen. Maar hoe zit het dan met nachtvorst in maart? Steeds vaker is het weer onvoorspelbaar en dalen de temperaturen onder nul in het voorjaar. Hoe voorkom je vriesschade aan je (soms al gesnoeide) planten? Een paar tips:
- Heb je bepaalde planten al gesnoeid? Dek de bloemknoppen of jonge uitlopers af.
- De kans dat bloesems van fruitbomen bevriezen is groot. Dek kleine boompjes af met een juten zak of doek.
- Knip planten die kwetsbaar zijn wegens vorstschade liever niet terug. Laat de kwetsbare plant eventjes met rust.
Wat je wél kunt doen in de tuin als het vriest
Gelukkig zijn er genoeg andere klusjes in en rondom de tuin die je kunt doen als er winters weer op komst is:
- Bescherm vorstgevoelige planten.
- Haal terracottapotten liever naar binnen. Deze nemen veel vocht op, dat uitzet door de vorst. Hierdoor kunnen de potten stukvriezen.
- Waterkranen kunnen stukvriezen. Sluit het water af en laat de leidingen leeglopen.
- Plant de voorjaarsbollen (zoals narcissen) voordat de vorst zijn intrede doet.
- Vergeet ook de planten in de serre niet te beschermen. Sterke temperatuurschommelingen zijn schadelijk voor de planten.