Tomatenplant verzorgen

beeld vtwonen Beeld

Kweek je tomaten en wil je graag rijke en sappige tomaten kunnen oogsten? Dan moet je de tomatenplant op de juiste manier verzorgen. In deze video vertelt tuinman Jurgen Smit precies hoe je een tomatenplant moet verzorgen.

Lees verder onder de advertentie

De plant

De tomatenplant is, gek genoeg, giftig. De giftigheid verdwijnt pas uit de tomaat op het moment dat hij gaat rijpen en eetbaar wordt. De tomatenplant komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika. Zelfs de Maya’s en de Inca’s aten al tomaatjes, maar dan in de gele kleur. Dat is ook de reden dat de tomaat in Italië ‘pomodoro’ heet: appel van goud. We kunnen onderscheid maken tussen klimtomaten en struiktomaten.

Tomaten kweken

Als je wilt beginnen met tomaten kweken, kijk dan in het artikel tomaten kweken hoe en wanneer je ze het best kunt zaaien of planten. Je kunt struiktomaten ook goed in een pot of bak kweken, klimtomaten kun je beter in de volle grond zetten en goed opbinden.

Lees verder onder de advertentie

Klimtomaat opbinden

De klimtomaat is een behoorlijke klimmer. Als de tomatenplant eenmaal gaat groeien, moet je hem blijven opbinden. Bij klimplanten begeleiden zie in de video hoe je dat doet. Houd bij het opbinden vast aan één hoofdtak. Er zullen er meerdere ontstaan, maar die kun je wegknippen of dieven. Als de tomatenplant ongeveer twee meter is, knip je hem af. Anders blijft hij doorgroeien en dat gaat ten koste van de energie voor de tomaten.

Dieven

Bij dieven worden de okselscheuten (de dieven) regelmatig uitgebroken om de opwaartse groei van de tomatenplant te bevorderen. Anders krijg je een dichte en bossige plant met weinig en kleine vruchtjes. Klimtomaten moeten wekelijks gediefd worden, zeker als het warm weer is, want de tomatenplant maakt dan sneller okselscheuten aan. Ben je te laat met dieven, dan splitst de plant zich op en is het lastig te zien wat nou eigenlijk de okselscheuten zijn. Dieven doe je door de dief tussen duim en wijsvinger te nemen en hem zover naar links of rechts te buigen dat hij afscheurt. Gebruik nooit een mes, hiermee kunnen ziektes van plant op plant worden overgebracht. In tegenstelling tot klimtomaten hoeven struiktomaten niet gediefd te worden.

Water geven

Het is erg belangrijk om de tomatenplant veel water te geven. Hoe meer water hij krijgt, des te sappiger, rijper en voller de tomaten zullen worden. Op het moment dat de tomaten rood beginnen te verkleuren, moet je minder water geven. Als je de watertoegift zou doorzetten, barst de tomaat en wordt hij absoluut smakeloos.

Lees verder onder de advertentie

Kweek je tomaten in een kas dan kun je het Gardena Microdrip systeem gebruiken. Pak je het iets minder groot aan dan kun je je planten gewoon water geven met een gieter met broeskop, bijvoorbeeld deze mooie Esschert Design gieter.

Tomaten kweken: