Stadstuin

beeld vtwonen Beeld

Een stadstuin is vaak klein en door hoogbouw heb je grote kans op inkijk én veel schaduw. Hoe pak je de inrichting van je stadstuin slim en praktisch aan?

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

Stadstuin inrichten

Hoe richt je een klein stadstuintje het beste in? Stadstuintjes zijn meestal niet erg groot, ga daarom slim en praktisch met je ruimte om. Daarnaast is privacy erg belangrijk aangezien je buren meestal zicht hebben op jouw tuin.

Planten en bomen

Als je veel schaduw of helemaal geen licht in je tuin hebt, zijn er toch planten die er goed kunnen groeien. Kies bijvoorbeeld voor varens, Kruiskruid (Ligularia) en in de bloempotten voor vlijtige liesjes. Kijk bij schaduwplanten voor nog meer opties. Met weinig oppervlak kun je toch meer groen aanleggen dan je denkt, door bijvoorbeeld het dak van je schuur te beplanten met sedum en zo een groen dak te creëren. Daarnaast kun je met verticaal tuinieren ook de wanden gebruiken.

Lees verder onder de advertentie

Voor wat meer privacy kun je kiezen voor een zonwering, maar dit kan ook opgelost worden met beplanting. Voor privacy in het voorjaar en juist licht in de winter, kies je voor een bladverliezende boom, zoals een leiboom. Je kunt ook een pergola laten begroeien.

Bestrating

Wat betreft de bestrating kun je natuurlijk alle kanten op. Met weinig budget kun je het best voor betonsteen kiezen. Je kunt ook kiezen voor natuursteentegels (zoals Siam Blue, President black of Route 66). Er zijn veel verschillende soorten natuurstenen tegels. Zo heb je tegels met een bewerkt oppervlak, maar ook tegels met een glad oppervlak. Natuurlijk is ook grind of split (bijvoorbeeld van Excluton) in een stadstuin een goede oplossing. Overtollig water loopt hier makkelijk in weg.

Producten in de stadstuin: vazen, bestek, wijnhouder: Present Time; lantaarns: Pols Potten; kookboek, groene lantaarn, glazen: IKEA; zwart/wit gestreept kleed, witte lantaarns, witte potten: Intratuin.

Lees verder onder de advertentie

Bron: in samenwerking met: 1. Excluton (sierbestrating) – 2. De Tuinen van Appeltern (locatie) – 3. Groencentrum De Vlieren (extra beplanting) – 4. Intratuin (extra beplanting) – 5. Inès Beeftink (tuinstyling)