Soorten kassen
Twaalf maanden per jaar tuinieren klinkt niet alleen goed, het is ook nog eens haalbaar. Door een kas aan te schaffen beleef je veel langer plezier aan je tuin. De één gebruikt de kas om lekker in te ontspannen, de ander om er biologische groenten in te kweken.
Bij een kas denk je al snel aan een grote tuin, maar ook voor kleine tuinen zijn er speciale kassen die weinig ruimte innemen. Hieronder beschrijven we een aantal soorten kassen. Lees ook het artikel over het kiezen van de juiste kas en bekijk waar je bij de aankoop van een kas op moet letten.
Mini kweekkas
Een mini-kweekkas is een kleine bak waar je zaad of stekjes in kunt kweken. Een mini-kweekkas is er al vanaf 5 euro, maar er zijn ook duurdere versies met bijvoorbeeld een bewateringssysteem. Een mini-kweekkas kun je plaatsen op de vensterbank, veranda of in de serre of grote kas.
Tunnelbogen
Als je al vroeg in de lente wilt beginnen met zaaien, dan hebben de jonge planten extra bescherming nodig. Je kunt dan tunnelbogen bekleed met moestuinfolie over je planten plaatsen om ze te beschermen tegen weer en wind. Tunnelbogen zijn gebogen beugels van ongeveer twee en een halve meter lang. Deze bogen zet je over je plantjes heen en bekleed je met moestuinfolie. Als je de uiteinden dichtmaakt zijn je planten ook beschermd tegen insecten. Het klimaat onder het folie is ideaal voor de planten om goed te groeien.
Kweek- en broeibakken
Een kweek- of broeibak wordt, net als een tunnelboog, vooral in de lente gebruikt om jonge planten beter te laten groeien. Het is een bak die je over de planten in je moestuin heen kunt zetten. Door een kweekbak of broeibak over de jonge planten te plaatsen worden ze beschermd tegen weer en wind en kunnen ze rustig groeien. Kweek- en broeibakken zijn alleen geschikt voor lage gewassen. Voorbeelden zijn:
Tomatenkas
Als je tomaten wilt kweken, dan kun je daarvoor een speciale tomatenkas aanschaffen. Deze kassen zijn meestal gemaakt van gaas of folie en beschermen de tomaten tegen regen en de ’tomatenziekte’. Je kunt een tomatenkas ook gebruiken om bijvoorbeeld paprika’s, aubergines, komkommers of pepers in te kweken.
Tunnelkas
Wil je wel een ruime kas hebben waar je veel planten in kwijt kunt, maar geen grote, glazen kas aanschaffen? Dan kan een tunnelkas uitkomst bieden. Je hebt zowel hoge als lage tunnelkassen die voor veel gewassen gebruikt kunnen worden. Het voordeel van een tunnelkas is dat hij licht van gewicht is en daardoor makkelijk te verplaatsen is. Hij is ook makkelijk neer te zetten en heeft bijna evenveel effect als een glazen kas.
Muurkas
Muurkassen zijn kassen die tegen de muur van je huis of schuur worden geplaatst en worden vaak gebruikt om planten te laten overwinteren. Je hebt zowel kleine als grote muurkassen. Het voordeel van een muurkas is dat hij profiteert van de warmte van het huis en warmte kan opslaan in de muur. Daardoor is een muurkas energiezuiniger dan een vrijstaande kas. Daarnaast staat hij vaak dicht bij de deur en ben je dus snel in je kas. Nadelig is dat deze kas vanwege de muur minder zonlicht binnenkrijgt.
Kleine kweekkassen
Als je niet zoveel ruimte hebt in je tuin dan kan een kleine kweekkas uitkomst bieden. Kleine kweekkassen hebben vaak meerdere verdiepingen waar je planten in potten en bakken in kunt plaatsen. Deze kas is ideaal voor het opkweken van zaailingen, jonge plantjes en diverse stekjes. Ook zijn ze ideaal om er je planten in te laten overwinteren. Een kleine kweekkas past ook heel goed op een balkon.
Grote kwaliteitskas
Voor het echte werk is er de grote kas. Deze professionele kassen zijn er in vele soorten en maten, zo zijn er ook ronde kassen. Ook kan je kiezen voor verschillende materialen voor het frame zoals hout, glas of aluminium. Je kunt de kas ook laten ingraven, waardoor je met een trappetje naar beneden naar binnen gaat. Het voordeel van een ingegraven kas is het lagere energieverbruik en dat hij minder opvalt in de tuin. Nadelen van het ingraven zijn dat er minder zonlicht binnenkomt en dat het zeer prijzig is. De prijzen voor grote kwaliteitskassen beginnen bij ongeveer 1000,- euro.
Waar te koop?
Je kunt alle soorten kassen bij de meeste tuincentra verkrijgen. Tuinieren.nl verzamelde hieronder een aantal winkels en webshops waar je eens kunt kijken voor de juiste kas.