Kas kiezen

Kas kiezen Betuwse Tuinroute Beeld

Als je een kas wilt aanschaffen, dan moet je rekening houden met een aantal zaken. De belangrijkste punten staan hieronder beschreven, zodat je de juiste keuze kunt maken.

Lees verder onder de advertentie

Soort kas

Denk van te voren goed na over waar je de kas voor wilt gebruiken. Wil je alleen planten laten overwinteren? Wil je zaaien? Wil je ook in de winter gebruik maken van de kas? Al deze zaken wegen mee voor het kiezen van het juiste soort kas. Zo kun je kiezen voor kweekbakken of tunnelbogen om vroeger in het voorjaar te beginnen met zaaien. Wil je planten in de winter laten overleven, kies dan voor een kleine kas of muurkas. En wil je je eigen groenten en fruit kweken, dan kun je kiezen voor een grote kwaliteitskas. Lees hier meer over in ons artikel over soorten kassen.

Grootte van de kas

Wil je grote planten laten groeien of lekker zitten in de kas, dan heb je meer ruimte nodig. Veel mensen worden enthousiaster naarmate ze de kas langer hebben. Neem daarom liever een grotere kas dan gepland of een kas die kan worden uitgebreid. Ook heeft de afmeting effect op de effectiviteit van de kweekruimte. Hoe groter de kas, des te kleiner de temperatuurschommelingen. Bovendien geldt dat de breedte van de kas belangrijker is dan de lengte: het pad blijft even breed, maar de kweekruimte wordt groter. De grootte van de kas is vanzelfsprekend ook afhankelijk van de beschikbare ruimte in je tuin.

Rechte of schuine wanden

Je kunt bij een kas kiezen voor rechte of voor schuine wanden. Een kas met schuine wanden vangt meer licht en warmte op waardoor de planten sneller groeien. Kassen met schuine wanden zijn ook stabieler en vangen minder wind. Een ander voordeel van schuine wanden is dat je meer oppervlak hebt om te beplanten. Het voordeel van rechte wanden is dat je overal in de kas een gelijke hoogte hebt en er dus makkelijker in kunt staan. Ook is een kas met rechte wanden vaak voordeliger.

Lees verder onder de advertentie

Materialen

Je kunt kiezen voor kassen van verschillende materialen. Elk materiaal heeft zijn voor- en nadelen. Het skelet van een kas is meestal gemaakt van hout, aluminium of staal. Hout is een mooi materiaal dat natuurlijk isoleert, maar het heeft wel onderhoud nodig om houtrot te voorkomen. Aluminium en staal zijn het meest onderhoudsvriendelijk en, indien gewenst, verkrijgbaar met een kleurcoating. Het lichtdoorlatende deel is gemaakt van folie, tuinbouwglas, veiligheidsglas of polycarbonaat. Glas is het meest gebruikte materiaal. Neem wel glas van vier millimeter dik, want dit zal niet snel kapot gaan. Ook is glas uit één stuk beter, want tussen overlappingen kan mos en alg ontstaan. Polycarbonaat is bijna onbreekbaar en isoleert goed, maar het wordt sneller lelijk dan glas.

Waar koop ik een kas?

Bij veel tuincentra kun je verschillende soorten kassen aanschaffen. Hieronder hebben we een selectie gemaakt van een aantal goede merken voor kassen en de winkels waar je hiervoor terecht kunt.

Lees verder onder de advertentie

Bron: Fotografie Familie Hellouw (www.betuwsetuinenroute.nl)