Perenboom snoeien

Het snoeien van een perenboom gaat min of meer hetzelfde als een appelboom. Het zijn beide steenvruchtbomen.

Perenboom snoeien

Soorten perenbomen

Er zijn veel soorten perenbomen. De ‘Conference’ is een van de bekendste soorten. Deze is ook overal goed verkrijgbaar en levert een grote en betrouwbare oogst van oktober tot november. In onze plantenindex kun je alles lezen over de soorten, bijvoorbeeld:

Zoek in de plantenindex naar meer soorten. Staat je perenboom in een pot? Lees dan meer over de verzorging bij kleine bomen in pot.

Perenboom snoeien

Een peer bloeit in het voorjaar en is bladverliezend. Daarom is snoeien in de winter het best, want dan kun je goed zien wat je doet. In de zomer moet je het waterlot verwijderen. Kijk bij fruitboom snoeien voor een video.

  1. Zo halverwege de winter moet je de hoofdstam inkorten. Kort de gevormde takken in op twintig centimeter en doe dit ook met de hoofdstam. Dit moet je elk jaar doen.
  2. Na de wintersnoei ontstaat waterlot die je in de zomer dient te verwijderen.
  3. Dun in de zomer uit op twee vruchten per rozet.

Leipeer

Een perenboom snoeien in een leivorm gat ongeveer hetzelfde. Er mag maar één tak de top vormen bij deze vorm; die groeit verder omhoog zodat daar later weer een etage uit gevormd kan worden.

Kijk ook eens in het artikel appelboom snoeien voor een nog uitgebreidere uitleg. Zorg dat je gaat snoeien met een scherpe snoeischaar of takkenschaar, zodat je de boom niet beschadigt.

Een peer kan last krijgen van diverse ziektes, bijvoorbeeld perenroest of andere bacteriën en schimmels.

Direct online snoeigereedschap bestellen? Ga naar onze shop.

Bron: ekidreki

nog meer: tuinieren