Zure kers

Wanneer bloeit de Zure kers?

Zure kers Prunus cerasus ‘Meikers’ is na de overbekende ‘More’ een van de meest aangeplante zure kersen. Meikersen hebben niets met de maand mei te maken maar eerder met juni. Dit is de maand waarin ze kunnen worden geoogst. In deze maand maaien de boeren ook hun gras. Zo ontstond de naam maaikers die snel verbasterde tot meikers. De kers zelf is donkerrood en zacht. De smaak is friszuur.

Wat voor bloemen krijgt de Prunus cerasus ‘Meikers’?

De Prunus cerasus noemen we in Nederland zure kers en in Vlaanderen meestal kriek. Het zijn prachtige bomen die schitterend bloeien met witte bloemen in het voorjaar en in de zomer mooie vruchten vormen. Deze zijn echter vrij zuur en worden meestal ingemaakt of verwerkt tot jam. Ook wordt er fruitig bier van gemaakt.

Welke soorten bevat de Prunus?

Het geslacht Prunus is enorm groot. De kers hoort erbij, maar ook de sierkers en de pruim, de sleedoorn, de wintergroene laurierkers, de bospest of vogelkers, abrikoos en perzik. Wat ze gemeen hebben is de steenvrucht, de vrucht met meestal één harde kern. Veel soorten zijn hier wel winterhard, maar kunnen te lijden hebben van late vorst in het voorjaar, wat de vaak schitterende bloei kan ruïneren. De hangende takken en de prachtige bloemen in de lente zorgen voor een idyllische aanblik.

Wat voor grondsoort is geschikt voor de Zure kers?

De zure kers is niet erg kritisch wat betreft de grondsoort, een normale goed verbeterde tuingrond is voldoende. Zure kers heeft de voorkeur voor zon, maar groeit ook op wat meer schaduwrijke plaatsen bijvoorbeeld op het noorden. Geef de boom ieder voorjaar een goede basisvoeding. Bij langdurige droogte extra water geven. Als snoei nodig is, deze in september uitvoeren en nooit oude takken wegsnoeien in verband met loodglansziekte. Jonge bomen geven al snel vruchten. Als de tijd rijp is, zijn de vogels uw grote concurrenten. Zonder bescherming door netten of kooien houdt u er maar weinig kersen over. Vooral bij de hogere bomen is dit vaak een hele klus die daarom maar achterwege wordt gelaten.

Is het nodig om de Prunus cerasus te snoeien?

Over het algemeen is er niet veel snoei nodig. Als je wilt snoeien, doe je dat het best na de bloei. Eigenlijk kun je volstaan met de boom in zijn mooie vorm te houden. Er zijn verschillende ziekten waar deze boom last van zou kunnen krijgen, maar in de praktijk treden ze zelden op.

vy45pj386063_w2400.jpg

Kenmerken: