Zonneroosje (Wisley Pink)

Het zonneroosje Helianthemum ‘Wisley Pink’ heeft roze tot lichtrode bloemen en een grijs blad. Een synoniem voor deze variëteit is ‘Rhodanthe Carneum’.

Wanneer staat het Zonneroosje in bloei?

De Helianthemum ‘Wisley Pink’ bloeit schitterend in het voorjaar en houdt dit vol tot het begin van de zomer. Zoals de naam al aangeeft houden ze van zon. Bij slecht weer blijven de bloemen daarom dicht. Omdat er een enorm assortiment is gekweekt, zijn ze verkrijgbaar in alle tinten wit, roze, rood, oranje en geel. Als de bloemen uitgebloeid zijn blijft deze plant decoratief, omdat hij zijn blad niet verliest. Naast deze gekweekte vorm komt in België en in enkele plaatsen in ons land een natuurlijk vorm voor, het gestippelde zonneroosje met gele bloemen en oranje vlekken. In de tuin vind je het zonneroosje vaak bij muurtjes of in rotstuintjes, omdat hij daar een beetje zijn bladeren kan laten hangen en droog en zonnig staat. Ook in een pot doet het zonneroosje het daarom goed.

Wat voor bodem is geschikt voor ‘Wisley Pink’?

Zonneroosjes houden vanzelfsprekend van zon en dienen in droge grond te staan. Te veel vocht in de winter biedt een geringe kans op overleven.  Het is gemakkelijk om een zonneroosje te vermenigvuldigen. Je maakt een hielstekje. Dat betekent dat je een scheutje van een twijgje aftrekt. Daarna plaats je het stekje in een potje met tuinaarde en geeft het af en toe water.

Hoe kan ik het Zonneroosje snoeien?

Als de winter erg streng is dan verliest hij toch de bladeren. Meestal lopen ze toch weer uit. In het voorjaar kun je het zonneroosje terugknippen. Als je het zonneroosje ook terugknipt na de bloei, is de kans groter dat hij de winter overleeft.

Meer weten over verschillende soorten zonneroosjes? Neem dan een kijkje in de plantenindex.

n095vwm82mym_w2400.jpg

Kenmerken: