Wanneer en hoe kun je een vlinderstruik snoeien?

beeld vtwonen Beeld

De vlinderstruik (Buddleja) dankt zijn naam aan de vele vlinders die de struik altijd weten te vinden als deze in bloei staat. Dat de vlinderstruik rijkelijk en langdurig bloeit, moge duidelijk zijn. De vlinderstruik snoeien zorgt ervoor dat de plant ook mooi blijft bloeien. Maar hoe en wanneer snoei je de vlinderstruik?

Lees verder onder de advertentie

Waarom moet je de vlinderstruik snoeien?

Een vlinderstruik bloeit vanaf halverwege de zomer tot diep in de nazomer aan het eind van de jonge scheuten. En hoe meer jonge scheuten, hoe meer bloemen hij maakt. Door de vlinderstruik te snoeien, verjong je de stuik en blijft hij goed bloeien. Als je de struik niet snoeit, veroudert hij snel. Daardoor bloeit hij minder en wordt de vlinderstruik van binnen kaal.

Wanneer moet je de vlinderstruik snoeien?

De takken van de vlinderstruik, oftewel Buddleja kunnen bevriezen, snoei hem daarom pas aan het eind van de winter, tegen het vroege voorjaar. Dan is de kans op vorst overdag zeer klein. De maand maart is vaak ideaal voor het snoeien van de vlinderstruik. Knip de vlinderstruik terug tot op ongeveer dertig cm boven de grond. Gebruik hier bij een oudere struik een snoeizaagje voor.

MEER OVER SNOEIEN?
Lees meer over de manier van snoeien bij hoe snoeien

Lees verder onder de advertentie

Vlinderstruik toppen

De vlinderstruik is een snelle groeier en maakt lange scheuten. Begin juni knip je de toppen uit deze scheuten. Daardoor wordt de plant steviger, vertakt hij met meer scheuten en zal hij aan het eind van elke tak gaan bloeien. Hij blijft hierdoor wel iets kleiner. De meeste soorten groeien normaliter makkelijk tot tweeënhalf à drie meter de hoogte in. Door het toppen blijft de struik op ongeveer twee meter steken.

beeld vtwonen Beeld

Uitgebloeide bloemen wegknippen voor meer bloei

In de nazomer, vanaf augustus, verschijnen de eerste bloempluimen aan het eind van de takken van de vlinderstruik. Meteen onder deze bloemen zitten nieuwe bloemknoppen. Wanneer je dagelijks uitgebloeide bloemen wegknipt, stimuleer je dat de vlinderstruik steeds nieuwe bloemknoppen blijft aanmaken. Ze blijven dan bloeien tot in oktober.

Lees verder onder de advertentie

SNOEIGEREEDSCHAP NODIG?
Bekijk de uitgebreide collectie snoeigereedschap

Wanneer kun je het best een vlinderstruik snoeien?

Wat is de beste tijd om de vlinderstruik te snoeien? Hieronder zie je netjes op een rij wanneer je de vlinderstruik moet snoeien en wat er precies gesnoeid moet worden.

  • Maart: snoeien tot op c.a. 30 cm boven de grond,
  • Juni: toppen van de nieuwe jonge scheuten
  • Augustus- oktober: wegknippen van uitgebloeide bloemscheuten voor een lange bloei.
Lees verder onder de advertentie

LEES MEER
Snoeikalender: wat moet je wanneer snoeien?

Wat gebeurt er als je de de vlinderstruik niet snoeit?

Als de vlinderstruik helemaal niet gesnoeid wordt, zal deze op een geraamte van kale takken een tijd door kunnen groeien. De plant zal veel minder bloemen aanmaken en het geraamte van kale takken ziet er niet echt mooi uit. Daarom is het wel aan te raden de vlinderstruik goed te snoeien.

Soorten vlinderstruiken

Er zijn veel soorten Buddleja. Bijvoorbeeld een kleine Buddleja, zoals de ‘Blue Chip’ of de witte ‘White Chip’. Ze worden niet hoger dan 65 cm. Behandel ze net als de grote Buddleja. Snoei ze in maart iets minder diep terug en knip telkens de uitgebloeide bloemen weg.

Lees verder onder de advertentie

Nog meer over de soorten Buddleja en hoe je deze vlinderstruiken moet snoeien ontdek je in de plantenindex.

Deze producten raden we aan bij het snoeien van de vlinderstruik

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

planten en bomen Vlinderstruik planten

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

dieren Diervriendelijke tuin

beeld vtwonen Beeld

planten en bomen Bollen voor vlinders en bijen

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

College: ontwerp je droomtuin