Zonneroosje (Supreme)

Wat voor bloemen heeft het zonneroosje ‘Supreme’?

Het zonneroosje Helianthemum ‘Supreme’ geeft donkerrode bloemen. Niet vreemd dat ze daarom ook wel bekend is onder de naam ‘Red Orient’.

Wanneer bloeit de Helianthemum ‘Supreme’?

Het zonneroosje bloeit schitterend in het voorjaar en houdt dit vol tot het begin van de zomer. Zoals de naam al aangeeft houden ze van zon. Bij slecht weer blijven de bloemen daarom dicht. Omdat er een enorm assortiment is gekweekt, zijn ze verkrijgbaar in alle tinten wit, roze, rood, oranje en geel. Als de bloemen uitgebloeid zijn blijft deze plant decoratief, omdat hij zijn blad niet verliest. Naast deze gekweekte vorm komt in België en in enkele plaatsen in ons land een natuurlijk vorm voor, het gestippelde zonneroosje met gele bloemen en oranje vlekken. In de tuin vind je het zonneroosje vaak bij muurtjes of in rotstuintjes omdat hij daar een beetje zijn bladeren kan laten hangen en droog en zonnig staat. Ook in een pot doet het zonneroosje het daarom goed.

Kan ik het zonneroosje vermenigvuldigen?

Het is gemakkelijk om een zonneroosje te vermenigvuldigen. Je maakt een hielstekje. Dat betekent dat je een scheutje van een twijgje aftrekt. Daarna plaats je het stekje in een potje met tuinaarde en geeft het af en toe water.

Hoe kan ik de Helianthemum ‘Supreme’ verzorgen?

Zonneroosjes houden vanzelfsprekend van zon en dienen in droge grond te staan. Teveel vocht in de winter biedt een geringe kans op overleven. Als de winter erg streng is dan verliest hij toch de bladeren. Meestal lopen ze toch weer uit.
In het voorjaar kun je het zonneroosje terugknippen. Als je het zonneroosje ook terugknipt na de bloei, is de kans groter dat hij de winter overleeft.

zz65cyu8wvui_w2400.jpg

Kenmerken: