Zonneoog

Het zonneoog Heliopsis helianthoides groeit in het wild in de USA: van New York en Ohio tot Georgia en Alabama in het zuiden. 

Wanneer staat Zonneoog in bloei?

De planten worden tot 175 centimeter hoog en ze groeien met vertakkende stengels. De bladeren zijn spits langwerpig en smaller bij de basis. Ze bloeien van juni tot in september met langgesteelde, felgele bloemen met lichtbruin hart. Het aantal bloemblaadjes kan wisselen van 8 tot 15.

De natuurlijke variëteit blijft lager dan de soort, 60 tot 120 cm, en komt in de Noord-Amerika voor van Quebec in Canada tot Maryland in de USA en van British Columbia tot New Mexico. Het blad is aan beide kanten ruw behaard, net als de stengels. De bloemen zijn heldergeel en gevuld. Ze bloeien van juni tot september.

Is de Heliopsis helianthoides een vaste plant?

Het woord ‘helios’ (zon) in de naam Heliopsis zegt al genoeg. Deze vaste planten zijn zonminnaars. Ze worden niet voor niets zonneogen genoemd. Als u ze ziet, verbaast het u waarschijnlijk niet dat ze tot de asterachtigen behoren. De planten met hun chrysant-, margriet- of asterachtige bloemen bloeien enorm lang. Er zijn verschillende soorten (uit Amerika), maar voor tuingebruik wordt er maar één gekweekt: Heliopsis helianthoides (met één variëteit en diverse cultuurvariëteiten).

Wat voor bodem is geschikt voor de Heliopsis helianthoides?

Behalve van zon houden deze halfhoge tot zeer hoge vaste planten van een goed doorlatende, niet te zware grond. Deze mag zeker ’s winters niet te lang nat blijven. Droogte verdragen ze goed, maar bij aanhoudende droogte moet wel worden gegoten. Geef in het voorjaar een goede basisbemesting.

Hoe kan ik het Zonneoog snoeien?

Snoei bij deze hoge planten de stengels voor de winter al wat in, in het voorjaar definitief opschonen.

bnh559z82jb9_w2400.jpg

Kenmerken: