Zonnehoed (Rudbeckia fulgida)

Wanneer staat de Zonnehoed in bloei?

De zonnehoed Rudbeckia fulgida wordt tot 75 cm hoog (meestal blijft hij lager) en bloeit overvloedig van juli tot september. Het blad voelt ruw aan en is wat behaard. De samengestelde bloemen hebben een bruinzwart hart met daaromheen gele bloemblaadjes. Hij woekert niet, maar vormt keurige pollen.

Wat voor bloemen krijgt de Zonnehoed?

De naam Rudbeckia is wat verwarrend omdat ook de paars bloeiende Echinacea wel Rudbeckia wordt genoemd. Dat heeft te maken met verouderde naamgevingen. Planten willen nog wel eens van naam wisselen. De échte Rudbeckia, die zonnehoed wordt genoemd, is een geslacht van sterke eenjarige en vaste planten die nooit paars, maar in allerlei tinten geel, oker en oranje bloeien. De meeste met bruine harten. De bloemen lijken wel wat op grote margrieten. Er zijn lage tot heel hoge soorten en rassen: van 50 tot 200 centimeter. Het blad is vrij grof en niet opvallend mooi.

Wat voor bodem is geschikt voor de Zonnehoed?

Rudbeckia’s groeien in iedere normale tuingrond, zolang die maar niet te droog wordt en wat humus bevat. Bij aanhoudende droogte dus gieten. Ze houden van zon, het zijn echte late zonaanbidders. Hoge soorten in het najaar na de bloei al wat inkorten, met de lagere kan tot het voorjaar worden gewacht. Geef na het opruimen van de afgestorven plantendelen een goede basisbemesting.

8g359jy80evo_w2400.jpg

Kenmerken:

Bloeitijd

Begin

Januari

Eind

Januari