Zonnehoed (Herbstsonne)

De zonnehoed Rudbekcia nitida ‘Herbstsonne’ is het meest bekend.

Wanneer staat de Zonnehoed in bloei?

Deze wordt 150-200 centimeter hoog en vormt bloemhoofden met opvallende, hangende bloemblaadjes. Die zijn oranjegeel, terwijl het hart van de Rudbekcia nitida ‘Herbstsonne’ bruingroen is. Een prachtige combinatie. De plant bloeit in juli en augustus. De Rudbekcia nitida ‘Herbstsonne’ is een zeer geliefde borderplant.

Waar wordt de Zonnehoed voor gebruikt?

De Rudbeckia nitida is een hoge opgaande soort (tot 2 meter) die zelf niet voor tuingebruik wordt gekweekt. Wel enkele cultivars. Ze hebben allemaal de soorteigenschappen als enigszins leerachtig en glimmend (nitida) blad en een minder diep gekleurd bloemhart. Rudbeckia nitida is afkomstig uit de USA. Maar vooral in Duitsland is ermee geselecteerd. We zien hem in ons land terug achter in de border waar de prachtige grote bloemen er bovenuit torenen. Deze bloemen worden ook gebruikt in boeketten.

Is de Rudnekcia nitida een vaste plant?

De naam Rudbeckia is wat verwarrend omdat ook de paars bloeiende Echinacea wel Rudbeckia wordt genoemd. Dat heeft te maken met verouderde naamgevingen. Planten willen nog wel eens van naam wisselen. De échte Rudbeckia, die zonnehoed wordt genoemd, is een geslacht van sterke eenjarige en vaste planten die nooit paars, maar in allerlei tinten geel, oker en oranje bloeien. De meeste met bruine harten. De bloemen lijken wel wat op grote margrieten. Er zijn lage tot heel hoge soorten en rassen: van 50 tot 200 centimeter. Het blad is vrij grof en niet opvallend mooi.

Rudbekcia nitida ‘Herbstsonne’ onderhoud

Rudbeckia’s groeien in iedere normale tuingrond, zolang die maar niet te droog wordt en wat humus bevat. Bij aanhoudende droogte dus water geven. Meer informatie over het bewateren van planten is te vinden in het artikel planten water geven. Ze houden van zon. Hoge soorten in het najaar na de bloei al wat inkorten, met de lagere kan tot het voorjaar worden gewacht. Geef na het opruimen van de afgestorven plantendelen een goede basisbemesting. Je kunt deze zonnehoed regelmatig opnemen en weer uitplanten. Door zijn enorme lengte is deze zonnehoed gevoelig voor harde wind. Zet daarom een groeisteun bij de planten om ‘uit elkaar vallen’ te voorkomen.

h4u55q88e27n_w2400.jpg

Kenmerken: