Olijfwilg (Elaeagnus commutata)

De olijfwilg Elaeagnus commutata wordt vooral vanwege het vaak mooie blad toegepast. Dat blad is soms grijs van kleur, wat in dit geval duidt op een goede droogteresistentie. Verwar de olijfwilg niet met de olijfboom, het is niet eens familie! Ondanks dat elaeagnus is afgeleid van het Griekse woord elaia dat olijf betekent. De olijfboom, overbekend als producent van olijven voor vooral olijfolie, is een boom die alleen goed gedijt in een warm klimaat zoals rond de Middellandse Zee. De olijfwilg echter is ook geschikt voor ons klimaat. Hij draagt ook vruchten, maar die lijken lang niet altijd op olijven. Heel bijzonder zijn de bruine of zilverwitte schubben op de bladeren en takken die voor een wat metaalachtige glans zorgen. De zilverbladige olijfwilg is een aparte verschijning met zijn prachtige zilverkleurige blad. In de zon glanst het blad van deze struik helemaal. Het uiterlijk van de bloemen en vruchten stelt daarentegen niets voor. Hoewel de bloemetjes wel lekker ruiken.

Wat voor standplaats is geschikt voor Elaeagnus commutata?

De natuurlijkste plaats voor een olijfwilg is een warme zonnige plek op een droge vrij arme grond. Hij verdraagt ook halfschaduw, maar zal minder bloeien en vrucht dragen en kan ook op rijkere grond worden geplaatst, maar produceert dan meer blad en minder bessen.

Hoe kan ik de Olijfwilg snoeien?

Als jouw olijfwilg een heg vormt, dan doet het er weinig toe omdat er door snoei meestal geen vruchten zijn. Snoei voor deze olijfwilg is afhankelijk van zijn toepassing. Als haag dien je te wachten tot juli omdat de groei pas laat op gang komt. Als je ook de haag strak in de winter wil hebben, kun je dit herhalen in oktober. Als vrijstaande struik kun je hem eventueel modelleren in maart, maar dit is alleen nodig als hij te groot groeit voor uw tuin.

ite5zu28c1gd_w2400.jpg

Kenmerken: