Zeepkruid (Saponaria ocymoides)

Het zeepkruid Saponaria ocymoides is op zijn mooist als hij ergens overheen hangt, een plantenbank of muurtje. De bloemen worden maar een centimeter groot, maar hij bloeit zo rijk dat de gehele plant in de maanden mei en juni een bloemenzee is. De planten worden maximaal 20 à 25 cm hoog.

Waar komt de naam Zeepkruid vandaan?

Zeepkruid heeft natuurlijk iets met zeep te maken, zoals de Latijnse naam Saponaria (sapon is zeep) ook al aangeeft. Slechts één soort groeit in ons land, de Saponaria officinalis. Van de wortels van deze plant werd vroeger zeep gemaakt. De gewonnen stof schuimde lekker in het water en werd gebruikt voor het wassen van tere weefsels. Hoewel giftig werd het ook gebruikt als geneesmiddel om huidstofwisseling te stimuleren.

Is Zeepkruid geschikt als rotsplant?

De Saponaria ocymoides is veruit de meest gebruikte soort in de tuin. Oorspronkelijk afkomstig uit de Europese hooggebergten (Alpen, Pyreneeën, Apennijnen), maar in de tuin vooral als rotsplant. Plaats zeepkruid bijvoorbeeld in een rotstuin.

Wat voor standplaats is geschikt voor Saponaria ocymoides?

Planten groeien graag zonnig. De grond mag zeker niet te nat en niet te rijk bemest zijn.

Is het nodig om de Saponaria ocymoides te snoeien?

In het voorjaar kun je de plant afsnijden tot een paar centimeter boven de grond. Saponaria ocymoides bloeit op z’n rijkst als de planten ergens overheen kunnen hangen.

oii5eit8cyuo_w2400.jpg

Kenmerken: