Wolfsmelk (Euphorbia myrsinites)

Wanneer bloeit de Euphorbia myrsinites?

De wolfsmelk Euphorbia myrsinites komt uit het Middellandse-Zeegebied. Deze kruipende plant heeft gele bloemetjes, die mooi contrasteren tegen de blauwgroene achtergrond van de bladeren. De bladeren zitten aan lange stengels. De bloemen bloeien in april en mei, soms zelfs nog wat langer. Je vindt wolfsmelk in oude muren, tussen verharding, in de rotstuin en in schalen en bakken beplant met rotsplanten.

Welke soorten wolfsmelk zijn er?

Het geslacht Euphorbia is een van de grootste plantengeslachten op aarde met meer dan 2000 soorten. De soorten kunnen er zeer verschillend uitzien, van kruid tot boom en van vetplant tot kerstster. Een ding hebben ze gemeen: alle planten bevatten wit melksap. Dit is giftig en kan huidirritatie veroorzaken. Aan deze eigenschap dankt het zowel de Nederlandse naam, als de Latijnse naam Euphorbia, genoemd naar een Noord-Afrikaanse geneesheer die dit sap rond het jaar nul gebruikte voor medicinale drankjes. Een Euphorbia-soort valt op in de tuin vanwege de felgekleurde schutbladeren.

Hoe onderhoud ik de Euphorbia myrsinites?

Euphorbia myrsinites staat het liefst op een zonnige plaats op een losse, poreuze kalkrijke bodem. De lange, geschubde stengels moet je na de bloei tot de nieuwe scheutjes wegknippen. Kort om de paar jaar de stengels flink in. De plant is niet geheel winterhard en daarom kun je hem het beste in een koude kas de winter laten doorbrengen.

8h75krk8kota_w2400.jpg

Kenmerken: