Wijnruit (Ruta graveolens)

Het blad van wijnruit Ruta graveolens was de inspiratiebron voor de klaver in een stok kaarten. In plantkundige termen heet dit blauwachtige blad dubbelgeveerd.

Wat is de medicinale kracht van de Wijnruit

Oorspronkelijk komt wijnruit voor rond de Middellandse Zee. Al spoedig ontdekte men medicinale krachten. Tegenwoordig wordt het nog in brandewijn gebruikt en ter bevordering van de spijsvertering.

Kan ik de Ruta graveolens gebruiken in de keuken?

Wijnruit is een bitter kruid en ruikt niet erg aangenaam. Hoewel het soms in de keuken wordt toegepast, mag het slechts in beperkte hoeveelheden worden gebruikt. In te grote hoeveelheden is het schadelijk voor de gezondheid en sommigen mensen zijn er allergisch voor. Dit geldt niet alleen voor mensen, maar ook voor katten en sommige insecten, zoals mieren. Echter, met één plantje ben je er niet om katten uit de tuin te weren. Je hebt eerder een halve border nodig. Gelukkig is het ook een aardig plantje om naar te kijken. Het blauwachtige blad met de gelige bloempjes aan het begin van de zomer zijn een mooie combinatie. Na de bloei ontstaan ook nog aardige zaaddozen.

Wat voor standplaats is geschikt voor de Ruta graveolens?

Vanwege zijn oorsprong rond de Middellandse Zee heeft wijnruit de voorkeur voor een warme, zonnige plaats op droge redelijk arme grond.

91t5af18a2f8_w2400.jpg

Kenmerken: