tuinierenTuininspiratie

Nieuw in Nederland: de steppetuin

beeld vtwonen
Leestijd 3 minuten
Lees verder onder de advertentie

Natuurlijk grasland

Typisch aan het steppegebied is dat er geen bomen groeien maar voornamelijk grassen. Steppen komen voor op plekken waar soms wel acht maanden per jaar droogte heerst. Pas als het regent wordt het gele gras plotseling groen en duiken er overal kruidachtige planten op. Lianne Pot, ontwerper van de Nederlandse steppetuin, zag deze zomer voor het eerst het resultaat na de aanplant van vorig jaar: "Gek genoeg zijn de steppen klimatologisch niet te vergelijken met Nederland, maar de planten zijn na de extreme droogte en hitte van afgelopen maanden helemaal in hun element. Ze hebben geen water nodig!"

Grass and sagebrush

De steppetuin van Lianne Pot (200 m²) is vooral geïnspireerd door haar bezoeken aan de steppegebieden in de staten Nevadah en Utah, de wat lagere 'grass and sagebrush' steppegebieden. Een waanzinnig fenomeen om te mogen aanschouwen, maar klimatologisch niet te vergelijken met hier. Daarom ging Lianne op zoek naar grassen, vaste planten en kruiden die dezelfde sfeer kunnen vangen én zich hebben bewezen in Europa. In haar steppetuin groeien soorten als Dianthus, Salvia, Penstemon, Ruta, Echium, Euphorbia en Poa. Soorten die in de Noord-Amerikaanse of de Australische steppegebieden kunnen voorkomen, maar ook planten en grassen van elders.

Mooi, onderhoudsvriendelijk en duurzaam

Het uitzicht is waanzinnig in de steppetuin van Lianne. Dat komt mede doordat er, net als in de echte steppe, over de beplanting heen gekeken kan worden. Tussen de polvormige, blauwbladige grassen duiken kruidige vaste planten op naast allerlei spontaan uitzaaiende planten. Door het seizoen heen is er een enorme variatie aan vorm, kleur en structuur en van vroeg tot laat worden er bijen, vlinders en hommels aangetrokken. De tuin is onderhoudsvriendelijk, duurzaam en het hele jaar mooi. Met de extreme droogte in het eerste jaar is natuurlijk nog niet goed te zeggen of het systeem van planten ook gaat werken tijdens een druilerige zomer. Maar wie weet zijn zomers als deze de komende jaren een stuk minder uitzonderlijk dan je zou denken.

Lees verder onder de advertentie

Live aanschouwen?

Lianne Pot is al meer dan twintig jaar bekend als siergrassenkweker en is tevens Nederlands collectiehouder. Als ontwerpster heeft ze zich in de afgelopen tien jaar meer en meer gespecialiseerd in het maken van beplantingsplannen in Europese prairiesfeer. Internationaal werd ze vooral bekend vanwege de waanzinnige prairietuin die ze aanlegde rond haar woning in De Wilp. De tuinen en de kwekerij zijn wekelijks geopend op donderdag, vrijdag en zaterdag. Verder staan er voor 18 en 19 augustus de prairiedagen gepland, waarbij Lianne op 18 augustus om 13.30 uur een rondleiding geeft door de prairie- én de steppetuin.

Kristel blogt over tuinieren

beeld vtwonen

Ontspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.be/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi's van snijbloemen uit eigen tuin.

Lees verder onder de advertentie

Bron foto's: Lianne Pot