Wijfjesvaren

Hoe ziet de wijfjesvaren Athyrium filix-femina eruit?

Er is een speciale mannetjesvaren en een wijfjesvaren. Athyrium filix-femina is vanzelfsprekend de laatste vorm (in tegenstelling tot Dryopteris filix-mas). Het is een varen met mooie lange lichtgroene bladeren. Doordat ze heel sierlijk en fijntjes zijn wordt dit de wijfjesvaren genoemd.

Waar groeit de wijfjesvaren?

Van nature groeit de wijfjesvaren gewoon in onze eigen bossen. Bij voorkeur op vochtige plekken in de schaduw. In de bostuin is ze eigenlijk onmisbaar. Ze wordt daar maximaal een meter hoog. Voordat zij haar blad verliest kleurt zij mooi goudgeel in de herfst.

Hoe onderhoud ik de Athyrium filix-femina?

Zorg dat de Athyrium filix-femina zoveel mogelijk beschut is tegen vorst en afkoelende en uitdrogende wind. Verder zijn het gemakkelijke planten die van lichte tot zelfs diepere schaduw houden en in voedzame, humusrijke grond moeten groeien.

Wat voor bodem heeft een wijfjesvaren nodig?

Deze moet pH-neutraal tot iets zuur zijn. Zorg dat de grond nooit uitdroogt, dus geef tijdens droge perioden tijdig water. Houd de grond rond de planten het hele jaar door bedekt met een goede organische mulch, bijvoorbeeld compost. Daarin zitten over het algemeen voldoende voedingsstoffen die via de bodem door de planten kunnen worden opgenomen. Geef geen beendermeel, want daarin zit veel kalk.

fj95f808jlym_w2400.jpg

Kenmerken: