Vingergras (Rotstrahlbusch)

Het vingergras Panicum virgatum ‘Rotstrahlbusch’ krijgt in de zomer een mooie rode verkleuring aan de uiteinden van het blad. De pluimen neigen ook meer naar rood dan de gewone soort.

Hoe hoog kan Vingergras worden?

Deze soort komt uit Noord- en Midden-Amerika. Het is een polvormende plant die ook uitlopers vormt. Iedere plant kan tot wel 2 m hoog worden met 15-60 cm lange, onbehaarde bladeren. De sierlijke bloempluimen (als kwasten) kunnen wel 50 cm lang worden. De Latijnse soortnaam virgatum staat voor roede-achtig en verwijst naar de stengels die als een compacte koker omhoog groeien en waaruit de bladeren en bloemen tevoorschijn komen.

Is Panicum virgatum ‘Rotstrahlbusch’ een siergras?

Het vingergras is naaste familie van de grassen die we in het gazon tegenkomen. Het is een groot geslacht met vooral eenjarige soorten, waaronder ook het bekende voedselgewas gierst valt. De mooiste cultuurvariëteiten hebben fraai gekleurd en in de herfst nog verder verkleurend blad. Vingergras groeit behoorlijk stijf (maïsachtig) omhoog, maar de bladeren hangen mooi over. Dat geeft een diffuus beeld en vormt een goede onderbreking van kleur en vorm in de tuin. Als de bladeren beginnen te verkleuren, verschijnen ook grote, wijde pluimen die uit enorme aantallen kleine bloeiaartjes zijn samengesteld.

Wat voor standplaats heeft Panicum virgatum ‘Rotstrahlbusch’ nodig?

Vingergras staat het best in de volle zon op een niet te natte grond. Je hoeft er nauwelijks onderhoud aan te doen.

Hoe kan ik Vingergras snoeien?

 

In het voorjaar snijd je de oude stengels helemaal af en daarna zullen al gauw nieuwe scheuten uit de grond opschieten. Oudere stengels kunnen gemakkelijk omknikken, dus eventueel steunen.

Inspiratie opdoen voor je eigen tuin? Neem eens een kijkje in een tuin van een andere tuinliefhebber door de kijktuinen te bekijken.

0zg5l088dfez_w2400.jpg

Kenmerken: