Vingergras (Heavy Metal)

Het vingergras Panicum virgatum ‘Heavy Metal’ wordt tot 120 cm hoog en heeft blauwgrijs blad. De plant bloeit vrij laat, van augustus tot oktober.

Hoe hoog kan Vingergras worden?

Deze soort komt uit Noord- en Midden-Amerika. Het is een polvormende plant die ook uitlopers vormt. Iedere plant kan tot wel 2 m hoog worden met 15-60 cm lange, onbehaarde bladeren. De sierlijke bloempluimen (als kwasten) kunnen wel 50 cm lang worden. De Latijnse soortnaam virgatum staat voor roedeachtig en verwijst naar de stengels die als een compacte koker omhoog groeien en waaruit de bladeren en bloemen tevoorschijn komen.

Wat voor soorten Vingergras zijn er?

Het vingergras is naaste familie van de grassen die we in het gazon tegenkomen. Het is een groot geslacht met vooral eenjarige soorten, waaronder ook het bekende voedselgewas gierst valt. De mooiste cultuurvariëteiten hebben fraai gekleurd en in de herfst nog verder verkleurend blad. Vingergras groeit behoorlijk stijf (maïsachtig) omhoog, maar de bladeren hangen mooi over. Dat geeft een diffuus beeld en vormt een goede onderbreking van kleur en vorm in de tuin. Als de bladeren beginnen te verkleuren, verschijnen ook grote, wijde pluimen die uit enorme aantallen kleine bloeiaartjes zijn samengesteld.

Wat voor standplaats is geschikt voor Panicum virgatum ‘Heavy Metal’?

Vingergras staat het best in de volle zon op een niet te natte grond. Je hoeft er nauwelijks onderhoud aan te doen.

Kan ik Panicum virgatum snoeien?

In het voorjaar snijd je de oude stengels helemaal af en zullen al gauw nieuwe scheuten uit de grond opschieten. Oudere stengels kunnen gemakkelijk omknikken, dus eventueel steunen.

Meer artikelen lezen? Dit kan op onze site. Daarnaast kan je via onze tuinblog op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws.

m4n59wj8ngh8_w2400.jpg

Kenmerken: