Vetkruid (Brillant)

Het vetkruid Sedum spectabile ‘Brillant’, ook wel hemelsleutel, brengt in het najaar een licht roodpaarse tint in de tuin.

Trekt Vetkruid vlinders aan?

Sedum spectabile wordt ook wel eens hemelsleutel genoemd. Hij komt oorspronkelijk uit Oost-Azië. Het is een stevige borderplant die veel vlinderbezoek ontvangt. De breed ovale bladeren zijn overstaand, of staan in kransen rond de dikke, 50 centimeter hoge bloemstengels. De rozelila stervormige bloemen bevinden zich in brede tuilen die iets gewelfd zijn. Hij bloeit in augustus-september.

Wat voor soorten Sedum zijn er?

Er is een grote variëteit aan soorten Sedum of vetkruid. Van kamerplanten, die oorspronkelijk uit Mexico komen, eenjarig goed tot struikachtige planten. Ze zijn zeer populair in de tuin omdat ze laat bloeien en in het najaar extra kleur aan de tuin geven. De bloemen zijn kleine sterretjes die dicht bij elkaar zitten. Ook in de winter zijn de uitgebloeide bloemen prachtig, vooral boven een laagje sneeuw. Een andere reden voor de populariteit is dat Sedum in de top tien van vlinderplanten staat.

Wat is de functie van de bladeren van Vetkruid?

De bladeren van hemelsleutel Sedum spectabile zijn opslagplaatsen voor vocht. Als het lange tijd droog is geweest wordt dit vocht gebruikt. In natte perioden wordt het vocht weer opgeslagen. Dat gaat het beste als de hemelsleutel in de zon staat. Op het oppervlak van het blad zit een beschermende wasachtige laag, wat de verklaring is voor de Nederlandse naam.

Wat voor standplaats is geschikt voor Hemelsleutel?

Het overgrote deel van deze planten groeit in elke normale tuingrond en kunnen daar heel oud worden. De meeste prefereren zon. Door vorst afgestorven plantendelen kun je in het voorjaar verwijderen. Hoewel de meeste soorten Sedum niet zo hoog worden, kunnen enkele soorten een hoogte bereiken waarop ze makkelijk omvallen. Als dit gebeurt, is er een truc om dit te vermijden. In mei of juni wip je met een vork de planten op. Dan breek je de wortels af en plaats je ze terug in de grond. De plant wordt nu minder hoog. Of je zet er tijdig een plantensteun bij.

78m5y1q8wgeo_w2400.jpg

Kenmerken: