Veldesdoorn (Acer campestre)

De veldesdoorn of Spaanse aak, Acer campestre, wordt gek genoeg in Amerika veel meer gewaardeerd dan in zijn Europese thuisland.

Wat zijn eigenschappen van de Acer campestre?

De Acer campestre wordt graag gebruikt in heggen en singels. Het is een aardige kleine boom die zich uitstekend laat snoeien. Er zijn diverse cultivars, onder andere met goudkleurig blad. De boom kan tot 7 à 9 meter hoog worden, heeft ongesnoeid een ronde kroon en vijflobbig blad dat in de herfst geelachtig verkleurt. In mei verschijnen de clustertjes groene bloemen, daarna de gevleugelde vruchten.

Soorten esdoorn Acer

De esdoorn (Acer) komt in tientallen soorten op het hele noordelijk halfrond voor. In de meeste gevallen zijn het prachtige bomen met mooi blad en vaak een interessante of kleurrijke schorstekening. In de plantenindex vindt u meer informatie over de verschillende soorten. In Canada is het blad van één soort zelfs hét symbool in de nationale vlag. Dit rode ‘maple leaf’ is de herfstkleur van een soort die de ‘Indian Summer’ in Noord-Amerika extra kleur geeft. De hars van een soort esdoorn geeft de grondstof voor de productie van kauwgom. De Amsterdamse kauwgomfabriek Maple Leaf verwijst met de naam hiernaar. Kinderen zijn gek op esdoorns vanwege de gevleugelde zaden die als helikopters door de lucht zweven.

Hoe moet ik de Acer campestre onderhouden?

De meeste esdoorns houden van vochthoudende, goed doorlatende grond. De grond mag licht zuur tot kalkhoudend zijn. Een standplaats in de luwte heeft de voorkeur. Uitdrogende wind kan bladverdorring veroorzaken. De Europese veldesdoorn groeit vrijwel overal, maar houdt van wat kalk in de grond. Hij is volkomen winterhard en heeft weinig zorg nodig.

Moet ik de Acer campestre snoeien?

Als haag toegepast zal hij gesnoeid moeten worden. Doe dit drie keer per jaar. Aan het begin en einde van de zomer en in de winter. Geef in het voorjaar beendermeel en breng mulch boven de wortels aan. Door de grond met een laag mulch te bedekken verbeter je de bodemstructuur en neemt het humusgehalte toe.

ftj5b1y8t4en_w2400.jpg

Kenmerken: