Valse christusdoorn (Sunburst)

Hoe hoog wordt de valse christusdoorn?

De valse christusdoorn Gleditsia triacanthos ‘Sunburst’ heeft prachtig geel blad als het uitloopt. Het wordt later en langzaam groener en in de herfst weer geel. De boom blijft een stuk lager dan de soort, namelijk 10 meter.

Waar groeit de Gleditsia triacanthos ‘Sunburst’?

De valse christusdoorn wordt niet zo genoemd vanwege de soms gemeen scherpe doorns op de stam en takken. Er is namelijk ook een ‘echte’ christusdoorn (Paliurus spina-christi), een heester die tot een andere familie behoort, en een bekende kamerplant christusdoorn: Euphorbia milii. In ons klimaat kunnen we alleen de valse christusdoorn in de tuin plaatsen. Dat gebeurt vooral voor het mooie loof. Valse christusdoorns hebben allemaal geveerde of zelfs dubbel geveerde bladeren, dus met deelblaadjes die op hun beurt ook weer uit deelblaadjes bestaan.

Wat voor bloemen heeft de valse christusdoorn?

De bloemen zijn klein en onopvallend, maar na de bloei verschijnen lange peulen die harde zaden bevatten. Gleditsia triacanthos is veruit de meest algemene soort. Hij komt uit het westen van de USA en wordt daar een grote, tot 45 meter hoge boom. Bij ons in Europa is hij al sinds 1700 in cultuur. Het groene blad is meestal dubbel geveerd en krijgt in de herfst een prachtige goudgele kleur. De knoppen worden door stekels en grote doorns beschermd. Stam en takken zijn ook vaak met de driedelige doorns bezet. De groenachtige bloempjes (juni-juli) zijn klein, daarna verschijnen de 20-40 cm lange kromme peulen die van geelgroen naar bruin verkleuren.

Hoe verzorg ik de valse christusdoorn?

Gleditsia triacanthos groeit zowel goed in vrij droge als tamelijk natte grond. Deze moet liefst wel voedselrijk zijn. Hij moet in de volle zon staan en op een plek waar de dorens geen kwaad kunnen bij het langslopen. De bomen ontwikkelen sterke sapstromen, waardoor ze bij beschadiging in het voorjaar kunnen ‘bloeden’.

Moet ik de valse christusdoorn snoeien?

Soms wordt de boom jaarlijks teruggesnoeid omdat aan de jonge twijgen het mooiste blad groeit. Kan hij rustig uitgroeien, dan wordt het een majestueuze boom waarvan het tropisch aandoende blad enorm opvalt. Geef in het voorjaar een goede basisbemesting.

d315luq8q412_w2400.jpg

Kenmerken: