Trompetboom

Is de Trompetboom geschikt voor in de achtertuin?

De trompetboom Catalpa bignonioides ‘Aurea’ blijft wat kleiner dan zijn soort, waardoor het een heel geschikte boom is voor tuinen.

Hoe staat de Catalpa bignonioides ‘Aurea’ in bloei?

De trompetboom is een prachtige boom met zeer opvallende hartvormige bladeren die wel twintig centimeter groot kunnen worden. Hij komt voor in verschillende vormen. Als hoge boom tot wel tien meter. Hij bloeit rijk met grote mooie witte bloemen met gele en paarse accenten. Na de bloei verschijnen opvallende lange peulen. Dat laatste maken we minder vaak mee doordat ons klimaat niet warm genoeg is. Daarnaast komt hij ook als struik voor en wordt hij als een bolvorm op een onderstam gekweekt.

Wat voor standplaats wenst de Trompetboom?

Deze boom stelt een aantal eisen aan zijn omgevingen voor een goede ontwikkeling. Een warme en zonnige plaats met weinig wind is het best. Hij ontwikkelt zich dan goed en de bladeren beschadigen minder snel dan als de boltrompetboom in de volle wind staat. De grond is bij voorkeur kalkrijk en mag niet te nat zijn. Als deze boom op zure grond staat, kun je vanwege zijn voorkeur voor kalkhoudende grond in het voorjaar beendermeel strooien bij de voet van de stam.

Hoe kan ik de Catalpa bignonioides snoeien?

 

Snoei dit boompje in het voorjaar. Kies voor een regelmatig snoeipatroon. Elk jaar, om het jaar of om de twee jaar. Doordat deze vorm op een onderstam staat dien je de grootte in toom te houden. Als deze bol zich vrij kan ontwikkelen wordt hij te groot voor de onderstam en kiepert hij er na verloop van tijd van af. Wellicht is het artikel boom snoeien interessant.

15d5mra8u0my_w2400.jpg

Kenmerken: