Toverhazelaar (Arnold Promise)

Na de zomer hoeft het niet over te zijn met bloeiende planten, want de toverhazelaar bloeit tussen december en maart.

Wat voor bloemen krijgt de Toverhazelaar?

De toverhazelaar Hamamelis x intermedia ‘Arnold Promise’ is een lichtgeurende toverhazelaar met donkergele bloemen. Toverhazelaars bloeien ergens tussen december en maart, afhankelijk van de zachtheid van de winter. Ze bloeien op het kale hout en de bloeiwijzen zijn heel merkwaardig. Het zijn kleine kluwen bloempjes die elk uit vier draadvormige en opgerolde bloemblaadjes bestaan. Als het vriest stopt de bloei. Het blad, dat in het voorjaar verschijnt, lijkt op dat van de hazelaar. Er zijn soorten die gemakkelijk 5 m hoog worden. Het is ideaal als de planten vanuit huis te bewonderen zijn.

Wat voor soorten Hamamelis x intermedia ‘Arnold Promise’ zijn er?

Het geslacht bestaat uit zes soorten bladverliezende heesters en bomen uit Oost-Azië en Noord-Amerika. De soortaanduiding intermedia slaat op een groep kruisingsproducten van verschillende soorten toverhazelaars uit Japan. Gemiddeld worden de struiken tot 4 meter hoog en groeien breed uit. Ze groeien vrij open en vallen na de bloei niet bijzonder op.

Wat voor standplaats is geschikt voor Hamamelis x intermedia ‘Arnold Promise?

Een toverhazelaar groeit graag op lichte zure grond, bijv. zandgrond. Liefst humusrijk en met voldoende voedsel. ’s Zomers mag de grond niet te droog worden. Geef in het voorjaar een kalkvrije bemesting, bijv. mest voor heideplanten. In het voorjaar (na de bloei) kun je de toverhazelaar snoeien. Je hoeft er dan weinig aan te doen dan eventueel hem in vorm te houden.

06s5nuz8n46m_w2400.jpg

Kenmerken: