Struikkamperfoelie (Lonicera pileata)

Wat is de bloeiwijze van de Struikkamperfoelie?

De struikkamperfoelie Lonicera pileata is een breed wintergroen struikje met kleine blaadjes. In tegenstelling tot de klimmende kamperfoelies heeft de Lonicera pileata geen opvallende bloemen. Ook de typische geur ontbreekt. Wel zijn er de bessen die na de bloei (juni) ontstaan. Ze zijn violet. In het Engels noemt men het ook ‘poor man’s box’, armeluis buxus. Met struikkamperfoelie is sneller een vorm te kweken dan met buxus, vandaar het alternatief als men minder geld heeft. Daarnaast is hij minder strak en formeel. Je komt hem daarom tegen als hegje of als bodembedekker, want hij geeft onkruid weinig kans om te groeien. Het is verder een erg gemakkelijke struik die het goed doet onder de meeste omstandigheden. Een belangrijke reden waarom we hem regelmatig in plantsoenen terugzien.

Welke soorten Lonicera plieata zijn er?

De Nederlandse naam kamperfoelie is een verbastering van de Latijnse naam caprifolium dat ‘geitenblad’ betekent, omdat geiten graag van deze planten schijnen te eten. De geslachtsnaam Lonicera is een vernoeming van Adam Lonitzer, een Duits botanicus die leefde van 1528-1586. Dit geslacht bestaat uit twee grote groepen planten die alleen op het noordelijk halfrond voorkomen. Je hebt de bekende klimplanten met de geurende bloemen en daarnaast de sterke bladverliezende en groenblijvende struiken. Ze hebben allemaal bladeren of blaadjes die steeds in paren tegenover elkaar staan en vijftallige bloemen, maar dat laatste is vaak heel moeilijk te herkennen vanwege de exotische vorm die ze soms hebben. De bloeiende soorten geuren veelal verrukkelijk (vooral ’s avonds) en vormen enkele of dubbele bessen.

Wat voor standplaats is geschikt voor Lonicera pileata?

Vrijwel alle kamperfoelies houden van goed doorlatende grond die wel vocht vasthoudt en dus liefst flink veel humus moet bevatten. Het zijn ten slotte van nature bosrandplanten. Snoeien van oude en lange takken bevordert de bloei en levert nieuwe takken en scheuten op. Dit kan het beste half maart.

Hoe kan ik bladluis bestrijden op de Struikkamperfoelie?

Weggevreten blad door bladluis komt veel voor bij de kamperfoelie en ook bij de Lonicera pileata. Hele kolonies van deze beestjes kunnen neerdalen op deze plant. Gelukkig is bladluis gemakkelijk op een milieuvriendelijke manier te bestrijden. De bestrijding kan met eenvoudige middelen zoals een mengsel van water gemengd met groene zeep en spiritus of een speciaal middel tegen bladluizen. Meeldauw (‘het wit’) overdekt blad en bloem met een wit, pluizig dons. Planten die hierdoor worden aangetast, moeten worden bespoten met een bestrijdingsmiddel. Deze groenblijvende soort is matig winterhard. Zorg zonodig voor winterbescherming tijdens felle zon bij kale vorst en uitdrogende wind. Geef mulch op de grond boven de wortels en in het voorjaar een goed basisbemesting. Zonodig in het vroege voorjaar snoeien, in ieder geval door vorst aangetaste scheuten verwijderen.

nwt5mm98sypv_w2400.jpg

Kenmerken: