Spierstruik (Spiraea arguta)

De spierstruik Spiraea arguta is een soort die in de negentiende eeuw in Duitsland is gekweekt.

Wat zijn eigenschappen van de Spiraea arguta?

In ons land is hij lange tijd erg populair geweest omdat hij gedurende één maand een ware witte bloemenzee toont. Dat is meestal in april of mei. De rest van het jaar is het een wat gewone maar sierlijke struik die bijna twee meter hoog wordt. Deze spierstruik is sterk, doet het op elke grondsoort en heeft weinig onderhoud nodig. Daarom treffen we hem ook regelmatig aan in het openbaar groen.

Wat zijn eigenschappen van de Spiraea?

Spiraea is genoemd naar het Griekse woord speiraira. Dit werd gebruikt voor planten waarmee, net als met de laurier, kransen werden gemaakt. Het zijn bladverliezende struiken die zijn onder te verdelen in voorjaarsbloeiers, die meestal witte bloemen hebben en zomerbloeiers die roze of rood bloeien. Sommige struiken worden tot zes meter hoog, andere halen de 50 centimeter niet eens. Zeer gevarieerd dus.

Hoe moet ik de Spiraea arguta onderhouden?

Spierstruiken houden van vruchtbare, matig vochtige grond en staan het liefst in de volle zon. Dan bloeien ze het beste. Geef in het voorjaar een basisbemesting en breng mulch aan. Het blad moet niet te lang vochtig blijven om meeldauw te voorkomen.

Spiraea arguta snoeien

Als het nodig is de vorm te behouden, snoei je voorjaarsbloeiers na de bloei. Zomerbloeiers kun je in de lente ver (circa een kwart) terugknippen, ze komen hetzelfde jaar nog in bloei. Snoei deze spierstruik pas na drie tot vier jaar voor het eerst. Snoei na de bloei waarbij je telkens de oudste 20 procent weghaalt. Hierdoor heb je elke vijf jaar een volledig vernieuwde struik.

2ik5obr846en_w2400.jpg

Kenmerken: