Spierstruik (Gracios)

Spiraea is genoemd naar het Griekse woord speiraira. Dit werd gebruikt voor planten waarmee, net als met de laurier, kransen werden gemaakt.

Wat zijn eigenschappen van de Spirea cinerea ‘Gracios’?

De spierstruik Spirea cinerea ‘Gracios’ bloeit overvloedig met witte bloemen in kleine tuilen. De Spiraea cinerea wordt een tot 1 meter hoog struikje dat fijn en dicht vertakt is. De bladeren zijn lichtgroen met een wat grijzig waas. De bloemen (in april-mei) zijn wit en staan in tuilen langs de takjes.

Eigenschappen van Spiraea

Het zijn bladverliezende struiken die zijn onder te verdelen in voorjaarsbloeiers, die meestal witte bloemen hebben en zomerbloeiers die roze of rood bloeien. Sommige struiken worden tot zes meter hoog, andere halen de 50 centimeter niet eens. Zeer gevarieerd dus.

Hoe moet ik de Spirea cinerea ‘Gracios’ onderhouden?

De Spirea cinerea ‘Gracios’ houdt van vruchtbare, matig vochtige grond en staan het liefst in de volle zon. Dan bloeien ze het beste.
Geef in het voorjaar een basisbemesting en breng mulch aan. Het blad moet niet te lang vochtig blijven om meeldauw te voorkomen.

Moet ik de Spirea cinerea ‘Gracios’ snoeien?

Als het nodig is de vorm te behouden, snoeit u voorjaarsbloeiers na de bloei. Zomerbloeiers kunt u in de lente ver (circa een kwart) terugknippen, ze komen hetzelfde jaar nog in bloei. Snoei de Spirea cinerea ‘Gracios’ pas na de bloei. Verjong hem door het oudste kwart van de takken volledig weg te nemen.

kuz533j895kk_w2400.jpg

Kenmerken: