Spierstruik (Anthony Waterer)

De spierstruik Spirea japonica ‘Anthony Waterer’ is de meest gekweekte soort van de Japanse spirea’s. Deze tot zestig centimeter hoge, ronde struik komt vooral in grote groepen tot zijn recht.

Wat zijn eigenschappen van de Spiraea?

Spiraea is genoemd naar het Griekse woord speiraira. Dit werd gebruikt voor planten waarmee, net als met de laurier, kransen werden gemaakt. Het zijn bladverliezende struiken die zijn onder te verdelen in voorjaarsbloeiers, die meestal witte bloemen hebben en zomerbloeiers die roze of rood bloeien. Sommige struiken worden tot zes meter hoog, andere halen de 50 centimeter niet eens. Zeer gevarieerd dus.

Wat zijn eigenschappen van de Spiraea japonica?

Spiraea japonica is een soort die zo’n 1 m hoog wordt, met opgaande takken en scherp getand, donkergroen blad. In de zomer verschijnen roze of witte bloempjes en grote trossen die er als schermen uitzien. Het is een zomerbloeier die vaak in het voorjaar tot kort boven de grond wordt teruggesnoeid om veel jonge, bloeiende takken te krijgen.

Spirea japonica onderhouden

Spierstruiken houden van vruchtbare, matig vochtige grond en staan het liefst in de volle zon. Dan bloeien ze het beste. Geef in het voorjaar een basisbemesting en breng mulch aan. Het blad moet niet te lang vochtig blijven om meeldauw te voorkomen.

Hoe moet ik de Spiraea japonica snoeien?

Als het nodig is de vorm te behouden, snoei je voorjaarsbloeiers na de bloei. Zomerbloeiers kun je in de lente ver (circa een kwart) terugknippen, ze komen hetzelfde jaar nog in bloei. De bloei vindt plaats aan twijgen die in hetzelfde jaar worden gevormd.

b7s5wzq8snth_w2400.jpg

Kenmerken: