Sneeuwbes

De bekendste sneeuwbes is de Symphoricarpos albus. Deze heeft eironde bladeren en zuiverwitte bessen.

Wat voor een bessen heeft de sneeuwbes?

In de herfst, wanneer de meeste bomen en struiken hun bladeren kwijt zijn, valt de sneeuwbes met zijn trossen witte, parelvormige bessen op. Donkere plekken in tuin of plantsoenen lichten daardoor op en dat blijft een groot deel van de winter zo. Het zijn struiken die goed met bomen kunnen concurreren en daardoor geschikt zijn als onderbeplanting. De besjes van de varieteit laevigatus zijn iets groter dan de andere kweekvormen. Het is een struik met veel uitlopers. De besjes van Symphoricarpos kent ieder kind. Ze worden geplukt om in blaaspijpen weggeschoten te worden. Ze worden ook wel knapbessen genoemd, want als je er op gaat staan, knappen de besjes kapot.

Is de sneeuwbes makkelijk te onderhouden?

Symphoricarpos is een sterke struik die wel tegen een stootje kan. Daarom vind je hem ook vaak in plantsoenen en andere openbare plaatsen. Zoals gezegd, het opvallendste aan de struik zijn de bessen. Er zijn er met zuiver witte bessen of ook met bessen met een parelmoerroze gloed. Een sneeuwbes is uitermate goed bestand tegen luchtverontreiniging, gemakkelijk in onderhoud en groeit overal wel.

Waar komt de naam Symphoricarpos vandaan?

De Latijnse naam Symphoricarpos komt van het Griekse woord symphorein (dicht bijeen staand) en karpos (vrucht) en heeft te maken met de in trossen staande bessen.

Hoe bloeit de sneeuwbes?

De bloei is onopvallend. In het voorjaar zijn er kleine, witte of roze klokvormige bloemen, in de nazomer gevolgd door de witte, bolvormige bessen.

Hoe moet ik de sneeuwbes verzorgen?

Een sneeuwbes hoeft niet elk jaar gesnoeid te worden. Eens per drie tot vier jaar worden alle scheuten halverwege de winter tot tien centimeter boven de grond afgesnoeid. De sneeuwbes loopt in het voorjaar vlot weer uit. Op deze manier wordt veroudering voorkomen.

Meer artikelen zijn te lezen op  de site. Daarnaast kan je op de hoogte blijven van de laatste tuininspiratie.

szy5das8vi1c_w2400.jpg

Kenmerken: