Sneeuwbal (Viburnum davidii)

Is de Sneeuwbal een heester?

De sneeuwbal Viburnum davidii is een kleine, maar toch opvallende, groenblijvende heester. Dat komt onder meer doordat ze van nature de vorm van kleine koepeltjes of kussentjes aanneemt. Het prachtige, leerachtige blad van de Viburnum davidii is behoorlijk groot en donkergroen van kleur. Door het blad lopen drie dikke nerven bijna parallel aan elkaar. Zij zorgen voor een verfijnde vorm. In het voorjaar bloeit de Viburnum davidii niet zo uitbundig als andere Viburnum-soorten, maar de schermen met kleine bloemetjes zijn een nadere blik zeker waard.

Wat voor bloemen krijgt de Viburnum davidii?

De bloemen openen van binnen het scherm naar buiten. De bloempjes zelf zijn roze aan de buitenkant en wit aan de binnenkant. Deze heester is zogenaamd tweehuizig. Dat wil zeggen dat er vrouwelijke en mannelijke planten zijn.In de herfst verschijnen mooie staalblauwe bessen aan de vrouwelijke planten. Deze bessen zorgen voor een prachtig beeld gedurende een groot deel van de winter. Voor een grote hoeveelheid bessen is een goede bevruchting door een mannelijk exemplaar nodig.

Wat is de sierwaarde van de Sneeuwbal?

Het geslacht Viburnum, dat wel sneeuwbal wordt genoemd, bestaat uit ongeveer 150 soorten heesters en kleine bomen die allemaal een hoge sierwaarde hebben. Er zitten zowel bladverliezende als groenblijvende soorten bij. Ze bloeien meestal wit met grote aantallen bloempjes in schermen die vaak een halve bolvorm aannemen. Vandaar de naam sneeuwbal. Deze struik kan vrij snel veel plaats innemen. Meer weten over de verschillende soorten? Neem dan een kijkje in de plantenindex.

Wat voor standplaats is geschikt voor Viburnum davidii?

Vrijwel alle soorten groeien goed in de zon en lichte schaduw en ze houden van iets zure, humusrijke, voedzame grond. Geef Viburnum in droge tijden water. Meer weten over het bewateren van planten? Neem dan een kijkje bij het artikel water geven.

Deze Viburnum-soort is niet erg winterhard. Een beschutte standplaats danwel een goede bescherming tegen koude is daarom belangrijk. Vermijd een plek op het oosten waar gure wind en ochtendzon de plant kunnen aantasten. Kijk hierbij uit niet de mooie natuurlijke vorm te ruïneren. Zorg elke lente voor een voldoende voedzame grond door een goede organische bemesting (geen beendermeel geven, want dat bevat kalk). Bij koude kun je eventueel zorgen voor een goede winterbescherming door de planten tijdelijk te bedekken met tuinvlies.

Is het nodig de Sneeuwbal te snoeien?

Snoeien is niet nodig, maar na de bloei kun je hem terugknippen om de vorm in stand te houden. Na een strenge winter kun je de struik controleren op doodgevroren takken, die kun je in het voorjaar kunt wegknippen. Als de bloemen wegblijven, is verjongingssnoei nodig.

4bf50dx8k8ne_w2400.jpg

Kenmerken: