Sneeuwbal (Cayuga)

De sneeuwbal Viburnum carlcephalum ‘Cayuga’ heeft iets kleinere bloemen, maar bloeit rijker. De Viburnum carlcephalum vormt mooie grote sneeuwballen in het voorjaar.

Wat zijn eigenschappen van de Viburnum carlcephalum ‘Cayuga’?

In het begin zijn de bloempjes roze, maar als ze uitkomen zijn ze crèmewit. Bijzonder opvallend is de heerlijke geur van de bloemen. Dit is de belangrijkste reden om deze sneeuwbal te planten. Verder is het een mooie struik. Hij wordt tweeënhalve meter hoog en breed en heeft een afgeronde vorm. Het loof is donkergroen en bestaat uit hartvormige bladeren. Voordat het blad afvalt krijgt het soms eerst nog een mooie rode herfstkleur. Vaak zien we de Viburnum carlcephalum als alleenstaande struik in een tuin.

Geslacht Viburnum

Het geslacht Viburnum, dat wel sneeuwbal wordt genoemd, bestaat uit ongeveer 150 soorten heesters en kleine bomen die allemaal een hoge sierwaarde hebben. Er zitten zowel bladverliezende als groenblijvende soorten bij. Ze bloeien meestal wit met grote aantallen bloempjes in schermen die vaak een halve bolvorm aannemen. Vandaar de naam sneeuwbal. Deze struik kan vrij snel veel plaats innemen.

Hoe moet ik de Viburnum carlcephalum ‘Cayuga’ onderhouden?

Vrijwel alle soorten groeien goed in de zon en lichte schaduw en ze houden van iets zure, humusrijke, voedzame grond. Geef Viburnum in droge tijden water. Snoeien is niet nodig, maar na de bloei kun je hem terugknippen om de vorm in stand te houden. Na een strenge winter kun je de struik controleren op doodgevroren takken, die kun je in het voorjaar kunt wegknippen. Als de bloemen wegblijven, is verjongingssnoei nodig. Snoei is nauwelijks nodig vanwege de mooie vorm van deze Viburnum. Mocht het nodig zijn om hem eens flink terug te zetten of de vorm een beetje bij te knippen, dan kun je dit het beste doen in het voorjaar. Verwijder wel de uitgebloeide bloemen. Elk voorjaar organische mest zorgt voor voldoende voedsel.

33v5k1d82o61_w2400.jpg

Kenmerken: