Sneeuwbal (Viburnum carlesii)

De sneeuwbal Viburnum carlesii is een brede struik (circa 1,5 meter) die bolvormig groeit. Het is een prachtige struik, maar van deze soort is helaas het blad vaak ziek.

Wat voor een bloemen heeft de Viburnum carlesii?

De bloemen van deze sneeuwbal geuren heerlijk. Ze zitten in kogelvormige schermen en hebben een doorsnede van zo’n acht centimeter. De bloemen vormen een waar kleurenfeest met lichtrood aan de buitenkant en wit naar binnen toe.

Het geslacht Viburnum 

Het geslacht Viburnum bestaat uit ongeveer 150 soorten kleine bomen en heesters die allemaal een hoge sierwaarde hebben. Er zitten zowel bladverliezende als groenblijvende soorten bij. Ze bloeien meestal wit met grote aantallen bloempjes in schermen die vaak een halve bolvorm aannemen. Vandaar de naam sneeuwbal.

Wat voor een grond heeft de Viburnum carlesii nodig?

Vrijwel alle soorten groeien goed in de zon en lichte schaduw en ze houden van iets zure, humusrijke, voedzame grond. Geef Viburnum in droge tijden water. Meer informatie over het bewateren van planten is te vinden in het artikel water geven.

Moet ik de Viburnum carlesii snoeien?

Snoeien is niet nodig, maar na de bloei kun je hem terugknippen om de vorm in stand te houden. Na een strenge winter kun je de struik controleren op doodgevroren takken, die kun je in het voorjaar kunt wegknippen. Als de bloemen wegblijven, is verjongingssnoei nodig. Gebruik hiervoor het juiste snoeigereedschap.

7ae5dsa87uap_w2400.jpg

Kenmerken: