Sneeuwbal (Aurora)

De sneeuwbal Viburnum carlesii ‘Aurora’ is een zeer gezonde struik. Het is een rijkvertakte en rijkbloeiende struik. De bloemen zijn in knop rozerood en gaan wit open, tevens geuren ze heerlijk zoet.

Wat zijn eigenschappen van de Viburnum carlesii ‘Aurora’?

Viburnum carlesii ‘Aurora’ is gezonder en sterker dan de soort, ook zijn de knoppen intenser rozerood van kleur. Viburnum carlesii is een brede struik (circa 1,5 meter) die bolvormig groeit. De bloemen van deze sneeuwbal geuren heerlijk. Ze zitten in kogelvormige schermen en hebben een doorsnede van zo´n acht centimeter. De bloemen vormen een waar kleurenfeest met lichtrood aan de buitenkant en wit naar binnen toe. Het is een prachtige struik, maar van deze soort is helaas het blad vaak ziek.

Het geslacht Viburnum

Het geslacht Viburnum, dat wel sneeuwbal wordt genoemd, bestaat uit ongeveer 150 soorten heesters en kleine bomen die allemaal een hoge sierwaarde hebben. Er zitten zowel bladverliezende als groenblijvende soorten bij. Ze bloeien meestal wit met grote aantallen bloempjes in schermen die vaak een halve bolvorm aannemen. Vandaar de naam sneeuwbal.

Hoe moet ik de Viburnum carlesii ‘Aurora’ onderhouden?

Vrijwel alle soorten groeien goed in de zon en lichte schaduw en ze houden van iets zure, humusrijke, voedzame grond. Geef Viburnum in droge tijden water. Snoeien is niet nodig, maar na de bloei kun je hem terugknippen om de vorm in stand te houden. Na een strenge winter kun je de struik controleren op doodgevroren takken, die kun je in het voorjaar kunt wegknippen. Als de bloemen wegblijven, is verjongingssnoei nodig.

x0v5dun8jsb6_w2400.jpg

Kenmerken: