Sierpeer (Redspire)

Wat is de sierwaarde van de Pyrus calleryana ‘Redspire’?

De Pyrus calleryana ‘Redspire’ is een snelgroeiende sierpeer met een slank profiel. De bloemen zijn relatief groot en de vorm is wat speelser dan bij andere sierperen. De Pyrus calleryana ‘Redspire’ houdt het blad erg lang. De roodbruine vruchten zijn niet peervormig, maar lijken op roodbruine erwtjes. Ze zijn vaak bitter en worden alleen door vogels gegeten. De sierwaarde van deze bomen zit in de prachtige bloesem in het voorjaar en de mooie kleur in het najaar. Deze is veel beter aanwezig op een sierpeer dan op een gewone peer. De uitbundige bloesem is wit en verschijnt in de lente voordat de blaadjes aan de boom komen. Daardoor kan het lijken alsof de boom bedekt is met sneeuw. De bladeren hebben bij het ontvouwen een rode kleur die snel overgaat in glanzend groen. In de herfst wordt het bladerdek aantrekkelijk geel tot rood.

Wanneer bloeit de Sierpeer?

Pyrus of peer is een geslacht van bladverliezende bomen die allemaal in het voorjaar bloeien. Dat de peer tot de familie van de roosachtigen behoort is goed te zien aan de bloemen. Deze zijn wit en verschijnen in april. De geur is niet aantrekkelijk. Daarom worden de bloemen weinig bezocht door insecten, wat niet helpt met de bestuiving. De meeste peren kunnen zichzelf onvoldoende bestuiven en zijn daarom op hulp van andere rassen aangewezen. Ze worden vooral gekweekt om de vorm, hun bloemen en de eetbare vruchten. Oorspronkelijk kwam de peer niet, zoals de wilde appel, in onze streken voor. De boom is duidelijk gevoeliger dan de appel en vooral gevoelig voor het gevreesde perenvuur of bacterievuur.

Pyrus calleryana ‘Redspire’ onderhoud

Peren groeien het liefst in de volle zon en staan graag in goed doorlatende grond die voldoende voeding moet bevatten. De grond mag niet te nat of te koud zijn. Snoei van de sierpeer is van belang. Hij kan grillig groeien waardoor de kroon van de boom gecorrigeerd moet worden. Hiervoor raden wij je aan om een vakman in te schakelen. Als je het zelf wilt doen dan kun je deze boom in de zomer opkronen. Daarbij verwijder je de lage zijtaken. In dezelfde periode kun je een lichte krooncorrectie aanbrengen. Wanneer je een zwaardere correctie aanbrengt, kun je dit beter in het najaar tot de winter doen. Laat de meest rechtopstaande tak intact en verwijder de takken die een extra kroon willen vormen.

xw955dm84srs_w2400.jpg

Kenmerken: