Sierkers (Autumnalis)

De sierkers is een bijzondere boom omdat deze als een van de weinige in de winter bloeit. Dat is prettig omdat we dan niet rijk bedeeld zijn met bloeiende planten.

Wanneer bloeit de sierkers?

Het woord ‘Autumnalis’ in de Latijnse naam van de sierkers Prunus subhirtella ‘Autumnalis’ verwijst naar de bloeiperiode die in oktober begint en tot december duurt. Deze bloei valt niet altijd op als er nog bladeren aan de boom zitten. Dat is afhankelijk van het weer in het najaar. Meestal volgt echter een tweede bloei in het vroege voorjaar. Er worden onopvallende zwarte vruchtjes gevormd die niet geschikt zijn voor consumptie.

Is de sierkers winterhard?

‘Autumnalis’ is de meest resistente kers tegen kou en warmte. Het hout is echter niet heel sterk en kan afbreken in de wind of wanneer hij bedekt is met een dikke laag sneeuw.

Hoe hoog wordt de Prunus subhirtella ‘Autumnalis’?

De sierkers stamt uit Japan en kan daar wel twintig meter hoog worden. Bij ons is dat eerder zo ’n vier tot zeven meter. Ze zijn daarom niet geschikt voor kleine tuinen. De natuurlijke vorm is redelijk grillig en open. Het is een prachtig gezicht wanneer deze boom zijn wit tot roze bloesem krijgt. De soortnaam subhirtella betekent van onderen behaard. In dit geval geldt het voor de bladeren die aan de onderkant op de nerven licht behaard zijn.

Welke soorten sierkers zijn er?

Het geslacht Prunus is enorm groot. De kers hoort erbij, maar ook de sierkers en de pruim, de sleedoorn, de wintergroene laurierkers, de bospest of vogelkers, abrikoos en perzik. Wat ze gemeen hebben is de steenvrucht, de vrucht met meestal één harde kern. Veel soorten zijn hier wel winterhard, maar kunnen te lijden hebben van late vorst in het voorjaar, wat de vaak schitterende bloei kan ruïneren. De hangende takken en de prachtige bloemen in de lente zorgen voor een idyllische aanblik.

Hoe kan ik de Prunus subhirtella ‘Autumnalis’ onderhouden?

Prunus is niet erg kritisch wat betreft de grondsoort, een normale goed verbeterde tuingrond is voldoende. Over het algemeen is er niet veel snoei nodig. Als je wilt snoeien, doe dat het best na de bloei. Eigenlijk kun je volstaan met de boom in zijn mooie vorm te houden. Er zijn verschillende ziekten waar deze boom last van zou kunnen krijgen, maar in de praktijk treden ze zelden op. De sierkers ontwikkelt zich het best op een kalkhoudende niet te natte bodem op een plekje in de zon. Daarom kun je elk voorjaar wat kalk strooien aan de voet bij de deze boom. Vanwege zijn mooie natuurlijke vorm, is snoeien niet nodig.

4el5zdq8bey4_w2400.jpg

Kenmerken: