Schildpadbloem

De Chelone obliqua wordt in het Nederlands schildpadbloem genoemd. Een bloem die op een schildpad lijkt? Met een beetje fantasie kun je dit er van maken.

Wat voor een bloemen heeft de schildpadbloem?

De platte bloem is een beetje opgeblazen, waardoor een schild en bekje ontstaan. Deze plant heeft stevige stengels waarbij de bloemen bij elkaar fier aan het uiteinde staan. Daardoor vallen ze goed op. De bloemen zijn paarsroze van kleur en zijn te bewonderen van juli tot september.

Hoe hoog wordt de schildpadbloem?

Oorspronkelijk komt dit geslacht uit Noord-Amerika. Bij ons zien we hem graag in de border. Sommige soorten komen terug in boeketten omdat het populaire snijbloemen zijn. In de tuin wordt de schildpadbloem tussen de 75 centimeter en 1,25 meter hoog. De hoogte wordt sterk beïnvloed door de grondsoort. Deze soort heeft stevige stengels met donkergroene bladeren en een gezaagde bladrand.

Wat voor een grond heeft de schildpadbloem nodig?

Van nature groeien deze planten in vochtige grond en op zonnige tot licht beschaduwde plaatsen. Het schijnt dat de beste resultaten worden bereikt indien de grond niet al te voedselrijk is.

Moet ik de schildpadbloem bemesten?

Bemest daarom niet, maar zorg wel voor een voldoende water als de grond droog dreigt te worden. Schildpadbloemen zijn sterke planten waar je weinig omkijken naar hebt. Kan uitstekend opgenomen, gescheurd en weer worden uitgeplant. Knip in het voorjaar de oude stengels af.

0y653vq8iecs_w2400.jpg

Kenmerken: