Scharnierbloem (Summer Spire)

De scharnierbloem Physostegia virginiana ‘Summer Spire’ wordt tot een meter hoog en bloeit heel donkerroze in juli-september. Verder is hij gelijk aan de soort.

Wat zijn eigenschappen van de Physostegia virginiana?

Physostegia virginiana stamt oorspronkelijk uit Virginia en is een sterke vaste plant die tot 120 centimeter hoog kan worden en daarom wel wat steun kan gebruiken. De plant vormt heel veel uitlopers. Naast zijn vierkante stengels heeft deze vaste plant nog een bijzondere eigenschap: duw een bloemstengel van de Physostegia opzij en hij blijft zo staan en komt niet meer terug. Vandaar de naam scharnierbloem.

Wanneer bloeit de Physostegia virginiana?

Van juli tot september bloeit de scharnierbloem met roze, rozerode of witte bloemen in een aarvorm. Een grote groep van deze bloemen in de border levert een ‘roze zee’ op. Je kunt anderen er ook van laten genieten, want als snijbloem doet hij het uitstekend.

Hoe moet ik de Physostegia virginiana ‘Summer Spire’ onderhouden?

Zet de Physostegia virginiana in goed gedraineerde, humusrijke grond die nooit helemaal mag uitdrogen. Tijdig water geven. Zon is wel een absolute voorwaarde. De planten zijn winterhard, maar sterven in het najaar bovengronds af. Je kunt de uitgebloeide stengels aan het einde van de herfst afknippen of in het voorjaar opschonen en dan ook een goede basisbemesting geven.

Schimmelziekte voorkomen bij de Physostegia virginiana ‘Summer ‘Spire’

Als de bloei na enkele jaren minder wordt, kun je het beste de plant opnemen, de wortelstok delen en de jonge delen weer terugplanten. Dit voorkomt ook schimmelziekte in de wortels.

5lq5ury8w4ke_w2400.jpg

Kenmerken: