Scharnierbloem (Red Beauty)

De scharnierbloem Physostegia virginiana ‘Red Beauty’ kan tot een meter hoog worden en bloeit prachtig roze-rood in juli-september. Verder is hij gelijk aan de soort.

Waar komt de naam ‘scharnierbloem’ vandaan?

Naast zijn vierkante stengels heeft de vaste plant Physostegia virginiana ‘Red Beauty’ nog een bijzondere eigenschap: duw een bloemstengel van de Pysostegia opzij en hij blijft zo staan en komt niet meer terug. Vandaar de naam scharnierbloem.

Wat zijn eigenschappen van de Physostegia virginiana?

Van juli tot september bloeit de scharnierbloem met roze, rozerode of witte bloemen in een aarvorm. Een grote groep van deze bloemen in de border levert een ‘roze zee’ op. Je kunt anderen er ook van laten genieten, want als snijbloem doet hij het uitstekend. Deze vaste plant stamt uit Virginia, VS. De Physostegia virginiana is een sterke plant die tot 120 centimeter hoog kan worden en kan wel wat steun gebruiken. De plant vormt heel veel uitlopers.

Hoe moet ik de Physostegia virginiana ‘Red Beauty’ onderhouden?

Zet scharnierbloemen in goed gedraineerde, humusrijke grond die nooit helemaal mag uitdrogen. Tijdig water geven. Zon is wel een absolute voorwaarde. De planten zijn winterhard, maar sterven in het najaar bovengronds af. Je kunt de uitgebloeide stengels aan het einde van de herfst afknippen of in het voorjaar opschonen en dan ook een goede basisbemesting geven.

Schimmelziekte voorkomen bij de Physostegia virginiana ‘Red Beauty’

Als de bloei na enkele jaren minder wordt, kun je het beste de plant opnemen, de wortelstok delen en de jonge delen weer terugplanten. Dit voorkomt ook schimmelziekte in de wortels.

85a51im8w493_w2400.jpg

Kenmerken: