Tuin bemesten

Tuin bemesten Beeld

Planten halen hun groei- en bloei-energie uit de bodem. Ga jaarlijks de tuin bemesten, zo voorkom dat de grond arm wordt. Maar wanneer kan je dit het best doen? En wat is beter, kunstmest of organische mest? In korrelvorm of vloeibare vorm?

Lees verder onder de advertentie

Tuin bemesten

Net zoals wij eten en drinken nodig hebben om te groeien en in leven te blijven heeft een bloem, plant of struik naast water ook voeding nodig. Het voeden van je tuinplanten zorgt niet alleen voor meer groei en bloei, maar versterkt de planten ook. Zonder goede voeding zijn ze vatbaar voor ziekten en plagen zoals bladluizen.

Wanneer bemesten?

De beste periode om je tuin te bemesten is in het voorjaar. Dan beginnen de planten zich weer te ontwikkelen en kunnen ze wel wat hulp gebruiken. In de zomer vertraagt de groei om in het najaar helemaal stil te vallen. Stop daarom met het toedienen van voedingsstoffen in de herfst en winter. De planten zijn dan in rust en hebben geen extra stimulans nodig. Er zijn een aantal uitzonderingen op deze regel:

Lees verder onder de advertentie
  • Een gazon bemesten kun je het best het hele jaar doen met een stevige hoeveelheid in het voorjaar. Doe een onderhoudsbemesting in de zomer en een speciale bemesting in het najaar om het gras af te harden voor de winter zonder dat het een groei-impuls krijgt.
  • Ook buxus, hagen en bloeiende planten kunnen best nog wel een tweede bemesting gebruiken in het begin van de zomer.
  • Rozen kun je het best mesten vanaf eind maart en dan elke maand tot juli.

Lees meer bij wanneer bemesten.

Soorten meststoffen

In principe zijn er twee soorten meststoffen: kunstmest en organische mest. Kies liever voor organische mest, want dat is beter voor de planten en de bodem. Kunstmest werkt sneller, maar ook korter en maakt de planten zwakker.

Lees verder onder de advertentie

Kunstmest

Kunstmest bestaat uit kunstmatige voedingsstoffen. Het werkt direct op de planten in en versterkt de groei. Een extra opkikkertje dus voor de plant die daar behoefte aan heeft. Bijvoorbeeld als er veel voeding van de plant is afgenomen door snoeien en maaien of als ze ziek zijn (geweest). Kunstmest werkt veel minder lang door dan organische mest en een beetje te veel kan de wortels verbranden. Ook worden de planten opgejaagd waardoor ze sneller vatbaar zijn voor ziekten. Hier geldt zeker: houd je goed aan de aangegeven hoeveelheden op de verpakking.

Organische meststoffen

Organische meststoffen zijn samengesteld uit natuurlijke grondstoffen (van plantaardige of dierlijke oorsprong). Planten nemen die niet direct op, omdat ze eerst afgebroken moeten worden tot mineralen. Dat gebeurt in de bodem. Door dit proces wordt het bodemleven bevorderd en de structuur van de grond verbeterd. Uiteindelijk blijven er voedingsrijke mineralen over. Na dit afbraakproces halen planten geleidelijk de voedingsstoffen die ze nodig hebben uit de bodem.

De DCM Organische Meststof voor de Siertuin is goed geschikt als voeding voor de hele siertuin. De voedingsstoffen in de MINIGRAN® wonderkorreltjes worden geleidelijk afgegeven. Hierdoor krijgen je planten gedurende meer dan 100 dagen de juiste voeding en geen verbranding. Er zit kalium in voor stevige planten en mooie kleuren van je bloemen. Magnesium zorgt voor een goede bladkleur.

Lees verder onder de advertentie

Mestvormen

Mest bestaat in verschillende vormen zoals korrelvorm of vloeibare vorm. Er zijn vier mestvormen die het meest voorkomen. Voor elk gebruik is een andere vorm geschikt.

  • Mest in korrelvorm: is makkelijk strooibaar en stuifvrij. Geschikt voor siertuin, gazon, moestuin en fruitteelt.
  • Mest in kegelvorm: kun je eenvoudig en op de juiste plek in de grond te stoppen. Geschikt voor bloembakken, pot- en kuipplanten.
  • Mest in meelvorm: is er in drie soorten: beendermeel, bloedmeel en vinassekali. Geschikt voor sier- en moestuin. Bloedmeel is ook geschikt voor gazon, vinassekali voor fruit en bloembollen.
  • Mest in vloeibare vorm: is handig te doseren in gietwater. Geschikt voor bloembakken, pot- en kuipplanten.

NPK

In zowel kunstmest als organische mest zit NPK, wat staat voor stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). Het zijn de belangrijkste voedingsstoffen voor planten. Stikstof (N) is nodig voor de groene delen van de plant, fosfor (P) voor sterke wortels en kalium (K) voor stevigheid, weerstand, bloei en vruchtvorming. Op elke meststofverpakking staan deze letters met daarachter het percentage van de voedingstof. NPK 12-10-18 is bijvoorbeeld een universele meststof. Maar de ene plant heeft meer behoefte aan een bepaalde voedingstof dan de andere. Rozen hebben bijvoorbeeld meer behoefte aan stikstof en kalium dan aan fosfor. Voor elke plant is er bijna wel een ‘eigen’ soort mest verkrijgbaar.

Lees verder onder de advertentie

Meststof kopen

Bij tuincentra is altijd wel meststof te verkrijgen voor tuin bemesting. Een goede meststof is DCM Natuurlijke plantenvoeding.

Voor meer informatie: dcm-info.nl

Lees verder onder de advertentie