Purperklokje (Chocolate Ruffles)

Het gekrulde blad van de Heuchera ‘Chocolate Ruffles’

Het purperklokje Heuchera ‘Chocolate Ruffles’ heeft gekruld chocoladekleurig blad en bloeit met veel crèmekleurige bloempjes.

Krijgt het purperklokje bloemen?

De naam purperklokje zoals Heuchera’s in het Nederlands worden genoemd, slaat eigenlijk alleen op een paar soorten die roodpaarse bloemen vertonen. Daar wijst bijvoorbeeld het woord ‘bloedrood’ in de naam Heuchera sanguinea op. Dat is dus wel een echt purperklokje. Overigens worden de wilde soorten niet gekweekt, alleen cultivars die dan weer van de soort afwijkende bloemkleuren kunnen vertonen.

Heuchera ‘Chocolate Ruffles’ als borderplant

De naam Heuchera is een vernoeming van Johann Heinrich von Heucher, professor in de geneeskunde. Hij leefde van 1677-1747. Heuchera komt uit Noord-Amerika. Hij groeit daar van Ontario tot Louisiana. De in het wild voorkomende soort heeft weinig sierwaarde, maar de laatste decennia zijn in de VS veel cultivars ontstaan die grote opgang maken. Hierdoor is het een perfecte borderplant, vooral omdat tijdens zachte winters het blad aanblijft. Ook fraai in potten. Hij vormt forse pollen. De vrij grote bladeren zijn groen. De kleine bloempjes zijn wit. De bloeiwijze, een smalle tros, trekt zeer de aandacht, zeker op een schaduwrijke plek. Hij bloeit van mei tot augustus.

Heeft het purperklokje zon of schaduw nodig? Heuchera ‘Chocolate Ruffles’ onderhoud

Alle soorten Heuchera stammen uit het zuiden van de USA en het noorden van Mexico. Dat betekent dat de temperatuur lekker mag oplopen, maar hoewel ze de hele dag volle zon goed kunnen hebben, staan ze liever in wat lichte, wisselende schaduw. Humusrijke, voedselrijke grond is absoluut nodig.

Wanneer kan ik de Heuchera ‘Chocolate Ruffles’ snoeien? 

Alle soorten hebben langgesteelde, hartvormige tot ronde bladeren die soms de hele winter blijven zitten. De bloemen verschijnen in losse, hoge trossen op ijle stelen. Snoei de planten in het voorjaar, zodat nieuw blad een goede kans krijgt. Geef dan ook een basisbemesting met organische mest. Mest tijdens de bloei nog eens. Tijdens droogte water geven. De grond mag niet helemaal uitdrogen. In het begin onkruid tussen de planten goed wieden. Een groepje Heuchera’s geeft al snel een gesloten bladerdek.

in15slc8r69p_w2400.jpg

Kenmerken: